Klimaatneutraal cement geïnspireerd op koraalriffen

Een mooi voorbeeld van wat biomimetica of biomimicry kan betekenen voor architectuur en bouw is het koolstofneutrale cement ontwikkeld door biomineralisatie-expert Brent Constantz van de Stanford University. Daarvoor bestudeerde hij hoe zeeorganismen als koraalriffen worden gevormd. We hebben het erover in een nieuw artikel in onze rubriek Natuur als leermeester.

Constantz kwam erachter dat koraalpoliepen, levende wezens uit de klasse van de bloemdieren, mineralen en CO2 opnemen en vervolgens calciumcarbonaat afscheiden waarmee ze hun harde buitenste structuren vormen. Op basis van dat proces ontwikkelde hij nieuwe methodes om koolstofneutraal cement te produceren. De wetenschapper slaagde erin om CO2 op te vangen, het op te lossen in zeewater en zo carbonaat te creëren. De bestanddelen van dat harde materiaal bleken uitermate geschikt om duurzame materialen mee te maken voor de bouw.

Uiteindelijk zou het materiaal cement kunnen vervangen en daarmee zou de impact van de bouwsector – met traditioneel cement als een van de meest vervuilende materialen – op het milieu natuurlijk aanzienlijk verminderen.

Om de technologie te kunnen vermarkten, werd Blue Planet opgericht. In de fabriek in Californië wordt CO2-gas uit de omringende industrie opgevangen en omgezet in calciumcarbonaat. Het fijne witte poeder wordt vervolgens gebruikt om cement van te maken dat traditioneel cement vervangt.

Onderzoek wees uit dat elke ton calciumcarbonaat die wordt geproduceerd de uitstoot van één ton CO2 door traditionele cementfabrieken voorkomt.


Bron: Blue Planet en USGBC

Deel dit artikel:

Onze partners