Koen Lismont (De Meeuw): “Wij bewezen al dat een gebouw modulair realiseren goedkoper is”

“Toen wij een modulaire variant van een traditioneel getekend ontwerp mochten maken, daalde de prijs van het 3,8 miljoen euro dure project ineens met zo’n 500.000 euro.” Dat vertelde Koen Lismont van De Meeuw, dat een breed scala aan modulaire oplossingen voor huisvesting voor elke projectschaal biedt, in de Circubuild Podcast die ging over de correlatie tussen modulair en circulair bouwen.

“Doordat er geen gebruik was gemaakt van standaardmaatvoeringen, moesten we bepaalde gebouwelementen hier en daar verkleinen of net vergroten. Toch kon je stellen dat onze modulaire variant van het traditioneel getekende ontwerp nagenoeg een exacte kopie was”, aldus Koen Lismont. “Maar natuurlijk was het niet ideaal voor ons dat het project eerder al op traditionele wijze ontworpen was. Wij worden best zo vroeg mogelijk in de ontwerpfase betrokken als een bouwheer of architect de intentie heeft een gebouw modulair te ontwerpen. Wanneer we van bij de prille start van het project kunnen samenwerken, zal de ontwerpfase sneller en efficiënter verlopen. Was dat gebeurd in het genoemde project dat zou het project zelfs nog goedkoper zijn dan 3,3 miljoen euro.”


“Geen engineering meer achteraf”

“Op de traditionele manier gebouwen ontwerpen, betekent maatwerk tekenen”, vulde Ruben Braeken van MOSARD, een open design & buildplatform met een uniform maatsysteem voor modulaire ontwerp- en bouwcomponenten, aan. “Daar volgt dan logischerwijs een heel proces van engineering op en niet zelden ook bouwproblemen en budgetproblemen. Als een ontwerper echter kan vertrekken van een catalogus met elementen die al ‘voorgeëngineerd’ zijn, dan zal het gebouw automatisch sneller en zonder onaangename verrassingen kunnen gerealiseerd worden. Modulair bouwen is bovendien ook veel eenvoudiger. Er is niet bijzonder veel scholing voor nodig. Vergelijk het, en dat zeg ik met alle respect voor de arbeiders in autofabrieken, met hoe een auto wordt geassembleerd met verschillende elementen die vooraf al ontworpen zijn.”

Aan de Circubuild Podcast over de correlatie tussen modulair en circulair bouwen nam naast Koen Lismont van De Meeuw en Ruben Braeken van MOSARD ook Waldo Galle, professor aan de faculteit Architectural Engineering van de VUB, deel. De podcast is te beluisteren via de link naast dit artikel.

Deel dit artikel:

Onze partners