Kris Blykers (BLIEBERG): "Cradle to Cradle promoot te weinig het herdenken van bouwsystemen en -producten"

In de architectura.be Podcast rond de beoordeling van circulair bouwmaterialen plaatste Kris Blykers van BLIEBERG architects of a circular economy vraagtekens bij het Cradle to Cradle-label. "Ik geloof heel hard in het rethink-principe: om de bouwsector en gebouwen meer circulair te maken, moeten we bouwsystemen en -producten gaan herdenken. Cradle to Cradle beloont die rethinking niet, maar focust op bestaande producten. Dat is jammer." Maarten Lahaye van Gyproc, een van de twee andere sprekers, was het niet eens met de mening van de architect: "Met die stelling gaan ze bij het Cradle to Cradle Products Innovation Institute niet akkoord gaan."

"Het onderzoek dat een product of systeem moet ondergaan om een Cradle to Cradle-label te halen, is echt wel 'in depth'", repliceerde de productmanager van Gyproc. "Het is in eerste instantie misschien niet zo moeilijk om het label te behalen, maar je product moet wel elke twee jaar gehercertificeerd worden, waarbij je moet aantonen dat je nieuwe stappen hebt gezet richting meer circulariteit. Op die manier bevordert het label dus eigenlijk wel rethinking."

Volgens Lahaye is het Cradle to Cradle-label dan ook geen certificaat waarmee je makkelijk aan greenwashing kan doen. "Wel moeten de mensen weten dat zo'n Cradle to Cradle-certificaat verschillende niveaus heeft", reageerde Blykers daar dan weer op. "Een product kan een Cradle to Cradle Basic-, Silver-, Gold- of Platninum-certificaat behalen. Enkel in het geval van het Platinum-niveau kan je ervan op aan dat het product echt op zowat elk selectiecriterium goed scoort op circulariteit. Een project met veel Cradle to Cradle Basic-gecertificeerde bouwelementen, mag dus niet de stempel van 100% circulair claimen."

Ook founder van JUUNOO Chris van de Voorde, de derde spreker in de bewuste podcast, heeft een kritische mening over het Cradle to Cradle-label. "Een Cradle to Cradle-label wordt voor sommige producten niet toegekend omdat het voor 0,0001% uit het verkeerde materiaal bestaat, maar dat weegt soms totaal niet op tegen al de rest. Wij hebben bijvoorbeeld onze eigen producten, die vandaag een Cradle to Cradle Silver-certificaat hebben, toen ze nog niet gecertificeerd waren middels een LCA-studie vergeleken met Cradle to Cradle Platinum-gecertificeerde producten en we konden vaststellen dat onze wanden over 60 jaar 4 tot 5 keer minder CO2 uitstoten dan die Cradle to Cradle Platinum-producten."

Wat Van de Voorde nog jammer vindt, zo zei hij in de podcast, is dat het voor startups of jonge bedrijven enorm kostelijk is om een Cradle to Cradle-certificaat te behalen. "Je betaalt pakweg 15.000 euro voor het onderzoek om een bronzen label te behalen en per hoger niveau komt daar zo'n 10.000 euro bij. Ik vind dat enorm duur. En vaak niet haalbaar voor jonge bedrijven."

De architectura.be Podcast rond de beoordeling van circulaire bouwmaterialen kan beluisterd worden via de player boven dit artikel.

Deel dit artikel:

Onze partners