LabLand trekt Vlaanderen rond met modulair bouwmodel STUDIO16

In de Lente van 2020 trekt LabLand, dat betaalbare, compacte en veranderingsgerichte bouw- en woonconcepten ontwikkelt, Vlaanderen rond met STUDIO16. Dat prototype is opgebouwd volgens COB, wat staat voor Circulair & Coöperatief Opensource Bouwmodel, en moet particulieren laten kennismaken met modulair en veranderingsgericht bouwen.

LabLand is een kennisnetwerk. Het brengt deskundigen samen om kennis uit te wisselen en te debatteren om zo nieuwe bouw- en woonconcepten te ontwikkelen die betaalbaar, compact, veranderingsgericht en natuurlijk uitvoerbaar zijn. LabLand stelt die kennis vervolgens ter beschikking via zijn website, maar ook tijdens workshops en lezingen.

In 2020 toert LabLand zo met STUDIO16 doorheen de vijf Vlaamse provincies. STUDIO16 is een van de projecten waarmee het kennisnetwerk de wereld wil laten kennismaken. Het gaat om een prototype van een woning, of eerder van een module waarmee je een woning zou kunnen bouwen en blijvend veranderen met maximaal hergebruik van bouwmaterialen. Ze is 16 m² groot en gebouwd volgens het COB of Circulair & Coöperatief Opensource Bouwmodel. Het team achter Studio16 bestaat naast LabLand ook uit de afdeling Architectural Engineering van de VUB, Open Structures, Labeur, Wooncoop, architecten Mathieu De Schryver en Nikolaj De Meulder en EHERO.


Wat is COB?

COB is een bouwmodel dat toelaat om betaalbare woningen te bouwen die dus kunnen worden aangepast door en voor bewoners, doordat er enkel gebruik gemaakt wordt van eenvoudige en omkeerbare verbindingen. Bewoners kunnen een woning opgebouwd volgens het COB verbeteren in functie van hun veranderende woonwensen. Een aparte kamer 'bijbouwen' voor een nieuwe hobby? De keuken afscheiden van of juist opentrekken tot de leefruimte? Het kan allemaal!

Het COB kenmerkt zich door enkele specifieke eigenschappen. Vooreerst zijn wooneenheden die gebouwd werden volgens dat model intern aanpasbaar: het interieur en de binnenwanden zijn makkelijk te verplaatsen en te vervangen. Dat geeft de bewoners meer vrijheid en flexibiliteit en het verlengt de levensduur van de woning. Daarnaast is een huis gebouwd volgens het COB ook circulair, want alle bouwelementen zijn herbruikbaar en transformeerbaar. Ze werden zo veel mogelijk gemaakt uit recuperatiemateriaal, vooral hout. Een derde eigenschap die de modules bezitten, is dat ze off-site geprefabriceerd worden in een atelier, waardoor ze op de werf enkel gemonteerd moeten worden in de gewenste (tijdelijke) configuratie. Het bouwproces versnelt daardoor, de kwaliteit verhoogt en de bouwkosten dalen. Het COB is ook een open source model: de werkmethodes en bouwprincipes worden vrij gedeeld, wat iedereen de mogelijkheid geeft het bouwmodel te bestuderen, aan te passen te verbeteren, uit te breiden en te verspreiden. Ten slotte is het ook een model gestoeld op coöperatie: de uiteindelijke woningen worden coöperatief beheerd om duurzaam gebruik en circulatie van zowel bouwelementen als bewoners zorgeloos te laten verlopen.


Boeiende sprekers

Met het oog op de verdere ontwikkeling van het COB bouwde LabLand STUDIO16. De constructie kan eenvoudig omgevormd worden van woonstudio tot lezingruimte. Tijdens de STUDIO16 Roadshow kan iedereen die dat wil kennismaken met de module en het achterliggende bouwmodel. LabLand houdt halt in Roeselare, Gent, Antwerpen, Leuven en Genk. Heel wat boeiende sprekers zullen het woord nemen tijdens de roadshow. Zo zal je er kennis kunnen maken met alternatieve bouwmethodes, alternatieve beheersmodellen en nieuwe woonvormen.

Meer info over het project vind je hier.

Deel dit artikel:

Onze partners