Lamp-a-Terre: lamp met sokkel van gestampte aarde en kap van Japanse Duizendknoop

BC materials en Micro Factory hebben samen een biogebaseerde lamp ontwikkeld: Lamp-a-Terre. De naam is een leuke woordspeling die enerzijds naar een lampenkap verwijst en anderzijds naar het materiaal waaruit de sokkel van de lamp bestaat: aangestampte aarde afkomstig van grondverzet op Brusselse bouwwerven. De kap van de lamp is dan weer gemaakt van Japanse Duizendknoop. Lamp-a-Terre is in beperkte oplage te koop. 

BC materials transformeert zuivere aarde uitgegraven voor de realisatie van bouwprojecten in Brussel tot koolstofneutrale en circulaire bouwmaterialen als leempleister en leemstenen – van de 37 ton aarde die in België jaarlijks wordt afgegraven, wordt volgens BC materials 70% als afval gestort –, maar verlegde deze keer dus zijn grenzen.

Samen met Micro Factory, een productiewerkplaats gebaseerd op de principes van participatie en pooling waar makers en ambachtslieden met verschillende specialiteiten en achtergronden ruimtes delen, ontwikkelde het de Lamp-a-Terre. Dat is een lamp waarvan de basis bestaat uit gestampte aarde afgegraven op Brusselse werven en de kap gemaakt werd van Notweed Paper, het eerste papiermerk ter wereld dat invasieve planten in plaats van cellulose als hoofdgrondstof gebruikt. Notweed Paper pakt zo een van de oorzaken van de milieuproblemen aan. Invasieve of uitheemse plantensoorten concurreren inheemse plantensoorten immers vaak weg of ze kunnen zo woekeren dat ze bijvoorbeeld sluizen of kleine waterlopen doen dichtgroeien in gebieden waar ze eigenlijk niet horen te groeien. De plant die gebruikt werd voor de productie van de lampenkap is de Japanse Duizendknoop. Die werd geoogst op stedelijke braakliggende terreinen.

Het ontwerp van Lamp-a-Terre werd zo bedacht dat het haalbaar is om enthousiastelingen hun eigen exemplaar in een workshop zelf te laten produceren. Dat deden BC materials en Micro Factory dan ook eind september. Vandaag is de lamp, die 470 euro kost, in beperkte oplage verkrijgbaar via deze webshop.

Deel dit artikel:

Onze partners