LAUFEN, dat volop werk maakt van circulaire productie, bestempelt reliëf als dé huidige badkamertrend

LAUFEN bestempelt reliëf en structuur, in subtiele of net opvallende vorm, als dé badkamertrend van het moment. Met zijn SONAR-collectie speelt de wereldleider in het ontwerpen, produceren en commercialiseren van complete badkameroplossingen daarop in. Ook met die andere trend die de bouwsector nu al jaren typeert, die van meer duurzaamheid en circulariteit, is LAUFEN helemaal mee. Zo zette het bedrijf onlangs een opmerkelijke stap met de introductie van ’s wereld allereerste CO2-vrije tunneloven voor de productie van keramisch sanitair. LAUFEN zal al zijn keramiekovens op fossiele brandstof tegen 2045 vervangen door de CO2-vrije variant en zijn keramische oplossingen zo volledig klimaatneutraal maken. Keramiek wordt immers ook gemaakt van natuurlijke materialen en kan integraal in de kringloop worden gehouden.

“Betreed een wereld waar slimme ideeën en mooie dingen samenkomen om jouw badkamerervaring te verbeteren.” Zo presenteert LAUFEN zijn SONAR-collectie aan het grote publiek. Het vrijstaande bad in de collectie is gemaakt van het composietmateriaal marbond en heeft texturen die de badkamer, dixit LAUFEN, “echt mooier maken”. Ook de wastafels van de SONAR-collectie, vervaardigd uit zogenaamd saphirkeramik, hebben dankzij hun reliëf een unieke uitstraling.


Een unieke touch voor elke stijl

“Wat reliëf zo aantrekkelijk maakt, is dat het eindeloze mogelijkheden biedt”, aldus LAUFEN. “Of je nu een liefhebber bent van strak minimalisme of juist houdt van gedurfde expressie, er is altijd wel een reliëfpatroon dat perfect past bij jouw persoonlijke smaak, van de verticale groeven langs het vrijstaande bad van de SONAR-collectie tot de verfijnde reliëfdetails die het seminatte gedeelte van de wastafels van de VAL-collectie verfraaien.”

“Reliëf voegt niet alleen stijl toe aan de badkamer, maar ook karakter en diepte. Het geeft een tastbaar gevoel van luxe en zorgt voor een mooi samenspel tussen licht en schaduw. Door te spelen met reliëf, kun je een badkamer creëren die niet alleen praktisch is, maar ook prachtig en uniek.”


Duurzaamheid (h)eerst

Bij het inspelen op badkamertrends, ligt de focus voor LAUFEN niet alleen op stijl, maar ook op duurzaamheid. Zo zette de badkamerspecialist recent een opmerkelijke stap met de introductie van 's werelds eerste CO2-vrije tunneloven voor de productie van keramisch sanitair. Daarmee kan het keramiek klimaatneutraal geproduceerd worden. Keramiek wordt immers ook gemaakt van natuurlijke grondstoffen, in het geval van LAUFEN van klei, en kan aan het einde van zijn levensduur integraal worden gebruikt in de productie van nieuw keramiek, zodat het eindeloos in de kringloop wordt gehouden. Het is de bedoeling van LAUFEN om al zijn keramiekovens op fossiele brandstoffen tegen 2045 te vervangen door de CO2-vrije variant en tegen die datum onder meer door die ingreep CO2-neutraal te zijn.

Daarnaast zet LAUFEN ook hoog in op afvalreductie. Sinds 2018 heeft Roca Group, waartoe LAUFEN behoort, de afvalberg de laatste jaren met 46% gereduceerd. De groep hergebruikt ook nog eens 47% van het afval dat nog steeds overblijft in de productieprocessen. Het maakt er gietmallen van of bezorgt het aan andere industrieën, zoals de cementnijverheid. Die 47% is een percentage dat gestaafd kan worden met een audit door KPMG. Gebroken keramiek ten slotte, wordt bij LAUFEN ook integraal gebruikt om er nieuw keramiek van te maken.

Wie dus kiest voor een badkamer van LAUFEN, draagt wezenlijk bij aan een duurzamere toekomst.

Deel dit artikel:

Onze partners