Leadax Roov van Wienerberger: afval herleeft als innovatieve platdakbedekking

Wienerberger introduceert Leadax Roov, een witte platdakbedekking die vervaardigd wordt uit gerecycleerde PVB-folies uit de glasindustrie. Leadax Roov kan op zijn beurt voor de volle 100% verwerkt worden tot nieuwe platdakbedekking van dezelfde kwaliteit. Wienerberger verbreedt met de innovatie zijn aanbod: het biedt voortaan oplossingen voor de volledige gebouwschil, met hellend én plat dak.

Voor de productie van het innovatieve dakdichtingssysteem worden niet alleen geen fossiele grondstoffen gebruikt, maar dus ook nog eens een afvalstroom. PVB-folie, waarbij PVB staat voor polyvinylbutyral, een polymeer dat gesynthetiseerd wordt uit polyvinylalcohol, is een reststroom uit de industrie van veiligheidsglas waarvan jaarlijks maar liefst 1,5 miljard kilo beschikbaar is in Europa.

Leadax Roov heeft daardoor een aanzienlijk lagere milieufootprint dan vergelijkbare oplossingen voor platte daken. Uit een toetsing op basis van een levenscyclusanalyse door Nibe blijkt dat Leadax Roov tot de milieutechnische top behoort: de milieuimpact bedraagt minder dan de helft van courante alternatieven. De reden daarvoor is echter niet alleen maar te zoeken in het gebruik van een afvalstroom om het product te maken, ook de energiearme productie en de lange levensduur spelen daarin een rol. Daarnaast reflecteert de witte kleur de zonnestralen en zorgt ze zo voor een vermindering van het hitte-eilandeffect en een hoger rendement van zonnepanelen. Leadax Roov verkleurt ook het regenwater niet. Het afgespoelde regenwater is daardoor helder en meteen te gebruiken voor huishoudelijk gebruik. Ook op vlak van dampopenheid scoort de Leadax Roov-dakbaan goed.


Voordelen voor dakdekkers

Dakdekkers zijn volgens Wienerberger positief over de nieuwkomer op de platte daken. Testcases in onder meer Heist-op-den-Berg, Zwevezele en Lessines bewijzen dat Leadax Roov eenvoudig en snel te plaatsen is. De rollen met een breedte van 1 m wegen niet zwaar en zijn makkelijk hanteerbaar. Meteen na het uitrollen kunnen ze al worden geplaatst. De naadverbindingen en detailleringen zijn eenvoudig te maken, en corrigeren tijdens het plaatsen is perfect mogelijk. Bovendien zijn er weinig accessoires nodig en kan de plaatsing veilig gebeuren. Er is immers geen open vuur of hitte vereist.


Upcycling

Een ander voordeel van Leadax Roov is dat er slechts één productdikte is voor alle types platte daken – ook daken met zonnepanelen. Die dikte bedraagt 1,5 mm. Dakdekkers en groothandelaars hoeven dus maar één product op voorraad te hebben.

Op het einde van zijn levensduur is Leadax Roov perfect te recycleren tot een nieuw dakmembraan, ongeacht de bevestigingsmethode die toegepast werd: losliggend geballast, mechanisch of verlijmd. Bij verlijming – slechts één laag nodig – wordt immers gebruikgemaakt van een watergedragen lijm, die eenvoudig verwijderd kan worden met stroom wanneer de Leadax Roov-dakbanen het einde van hun levensduur bereikt hebben. Upcycling van de zuiverste soort dus.

Dankzij Leadax Roov is Wienerberger voortaan totaalpartner voor kwalitatieve bouwoplossingen voor het volledige gebouw. Naast de keramische oplossingen voor de dragende wanden, gevels, hellende daken, opritten en tuinpaden biedt heeft het met Leadax Roov nu immers ook een oplossing voor het dichten van platte daken.

Meer info over de slimme circulaire oplossing vind je hier.

Deel dit artikel:

Onze partners