Voor de tijdelijke herinrichting van een leegstaande ruimte in het stadhuis van Genk tot afdeling voor de dienst Marketing & Communicatie, deed het stadsbestuur een beroep op B+ architecten. Dat bureau besloot daarvoor samen te werken met things that matter en het ontwerp op te bouwen op basis van modulaire houten elementen die de stadsdiensten zelf in elkaar konden zetten en ook weer makkelijk demonteerbaar zijn. De elementen werden ontwikkeld op basis van het MOSARD-maatsysteem.
Met beperkte middelden, 100.000 euro, van een vrijstaande ruimte van zo’n 500 m² een tijdelijk kantoor maken voor de dienst Marketing & Communicatie. Zo luidde de opdracht die B+ architecten van het stadsbestuur van Genk, dat in de toekomst grotere verbouwingen plant, kreeg.
FSC-gelabeld hout
In samenwerking met things that matter ontwierp B+ architecten een modulair kast- en wandensysteem opgebouwd uit FSC-gelabeld hout en gebaseerd op het MOSARD-maatsysteem, waarvan de elementen omkeerbaar in elkaar kunnen worden gezet. De wanden werden bevestigd met schroeven en de kast- en tussenwandenelementen werden verbonden met elkaar met een zogenaamde Japanse houtverbinding, waar zelfs helemaal geen hulpmiddelen aan te pas komen. Het hele systeem is zo eenvoudig geconcipieerd dat de stadsdiensten zelf in elkaar konden steken, wat ook hielp om de kosten te drukken. Even makkelijk kunnen ze het weer uit elkaar halen en elders heropbouwen wanneer de grotere verbouwingswerken van start gaan.
De indeling van de kasten kunnen de gebruikers zelf en snel aanpassen met doorzichtige leggers of gesloten vakkenkasten. Op die manier ontstaat er een zeer flexibele kantoorinrichting die zich perfect schikt naar elke kantoorfunctie.
De ontwerpers voorzagen ook geschroefde houten wandpanelen met gaten. Die kunnen de mensen van de dienst Marketing & Communicatie gebruiken om dingen op te hangen. Met clipsen kunnen ze aan de gaten bijvoorbeeld affiches ophangen of met haken ook zwaardere voorwerpen. In de gaten zouden zelfs verlichtingsarmaturen kunnen komen.
Wamake
Het project werd gelijktijdig gerealiseerd met Londot 3, de herbestemming van een oude mijnschool in Genk tot een multifunctioneel ontmoetingscentrum en een ander project van B+ architecten. Ook in dat project werd het kast- en wandensysteem toegepast. Wanneer het kantoor van de dienst Marking & Communicatie in het Gense stadhuis afgebroken wordt, kunnen alle elementen dan ook hergebruikt worden in Londot 3, zodat de stad Genk vandaag eigenlijk een ecosysteem heeft van herbruikbare kast- en wandelementen.
Het project blijft niet zonder gevolg. Zo wordt het modulaire kastensysteem na een doorontwikkeling in samenwerking met Jimmy Briers, architect-schrijnwerker en oprichter van things that matter, binnenkort gecommercialiseerd in verschillende biogebaseerde materialen onder de naam Wamake – een verwijzing naar de Limburgse uitdrukking voor ‘Hoe gaat het?’ maar ook en vooral doelend op het feit dat je met het systeem zowat alle kastvormen kan maken die je wil.