Leuven geeft startschot voor urban mining

Stad Leuven zal vanaf nu samen met vzw Atelier Circuler alle stadsgebouwen die gerenoveerd of afgebroken worden, minen. Dat betekent dat alle waardevolle materialen gerecupereerd worden uit het gebouw alvorens over wordt gegaan tot de renovatie of sloop. Nadien krijgen de materialen een tweede leven via de Materialenbank Leuven. De oude schietstand op het militair domein in Heverlee is het eerste stadsgebouw dat gemined wordt.

Urban mining of stadsontginging past helemaal binnen de ambitie om van Leuven een circulaire stad te maken, waarbij materialen en grondstoffen maximaal hergebruikt worden. Het gaat dan vaak over hout en metaal, maar ook tegels, gootstenen en deuren, bijvoorbeeld. Schepen van afvalbeleid Thomas Van Oppens: “Een van de belangrijkste pijlers in onze circulaire strategie is dat we de materialen en grondstoffen die in onze stad beschikbaar zijn, hier willen houden en willen hergebruiken. We moeten de stad beschouwen als dé belangrijkste bron aan grondstoffen en materialen. Zo voorkomen we dat we nieuwe grondstoffen moeten ontginnen.” Voor het ontginnen werkt Stad Leuven samen met de lokale vzw Atelier Circuler, vroeger bekend als Sociaal Atelier Leuven.


Na schietstand volgt Guido Gezellehuis

De aftrap van urban mining in Leuven werd gegeven in de oude schietstand in Heverlee. “De stadsgebouwen die in renovatie gaan, hebben nog veel bruikbaar materiaal. We engageren ons om die systematisch bij elke verbouwing te laten weghalen, om ze te recupereren in andere publieke of private bouwprojecten. Zo geven we het goede voorbeeld, dragen we bij aan een duurzame stad en worden stadsgebouwen letterlijk van elke Leuvenaar. Het Guido Gezellehuis staat als volgende gebouw op de planning om gemined te worden”, vertelt schepen van stadsgebouwen Lalynn Wadera.

In de schietstand zal Atelier Circuler onder meer houten bruggen en latten, een aantal houten tafels, een afzuiginstallatie, metalen wandbekleding, roldeuren en sanitair verzamelen. De stad wil nadien het gebouw inrichten voor jeugdverenigingen, speelpleinwerkingen en kantoren voor jeugd- en jongerenverenigingen.  


Webshop

“Voor alle materialen die gerecupereerd worden, zoeken we uiteraard nieuwe eigenaars. Daarom zullen de materialen verzameld worden in de Materialenbank aan de Vaart. Vanaf eind januari kan iedereen via een webshop het gerecupereerde bouwmateriaal bestellen”, aldus Van Oppens. “Op  termijn zullen we trouwens bekijken op welke manier we ook particulieren kunnen verplichten om te urban minen.”

De Materialenbank wordt mogelijk gemaakt met steun van het Horizon 2020-project Pop-Machina van de Europese Unie en Vlaanderen Circulair.

Deel dit artikel:

Onze partners