Leuven kiest voor circulaire verlichting van ETAP in stadskantoor

Stad Leuven vervangt de komende maanden de verlichtingsarmaturen in haar gebouwen door energiezuinigere exemplaren. Het gaat daarvoor in zee met ETAP Lighting International, gespecialiseerd in circulaire armaturen, en met Techno Specials. De tunnel aan de Philipssite kwam al aan de beurt. Momenteel wordt de verlichting in het stadskantoor onder handen genomen.

"We hebben bekeken op welke manier we het energieverbruik in het stadskantoor fors kunnen doen dalen en zagen al snel dat de vervanging van de verouderde verlichting een zogenaamde quick win is; het elektriciteitsverbruik van het stadskantoor is op jaarbasis goed voor zo'n 1.000.000 kWh en een kwart daarvan is afkomstig van verlichting”, vertelt Lies Corneillie, voorzitter van AG Stadsontwikkeling Leuven. “De nieuwe verlichting zal een pak energiezuiniger zijn en maximaal circulair onderhouden worden. Dat betekent dat we nooit de volledige armaturen zullen vervangen bij defecten, maar er heel bewust voor zullen kiezen om enkel de defecte onderdelen te vervangen. De huidige verlichting zullen we demonteren en maximaal hergebruiken voor zover dat kan. Onderdelen die we geen tweede leven kunnen geven, gaan we recycleren. We proberen de kringloop van materialen dus te sluiten door zo spaarzaam als mogelijk om te gaan met grondstoffen. Als eigenaar en beheerder van het stadskantoor dragen we met AG Stadsontwikkeling Leuven zo ons steentje bij aan een circulair en klimaatneutraal Leuven."

In totaal zullen in het stadskantoor zo'n 3.000 verlichtingsarmaturen en 250 noodverlichtingsarmaturen vervangen worden, wat een energiebesparing van 158.000 kWh per jaar en een CO2-besparing van 62 ton per jaar al opleveren, het equivalent van het jaarlijkse verbruik van twintig grote gezinnen. “Tegelijkertijd zal de verlichtingssterkte en dus het comfort voor de stadsmedewerkers gevoelig verbeteren”, geeft Lies Corneillie ook nog mee.

De werken aan de verlichting in het stadskantoor starten deze maand en worden eind dit jaar afgerond. AG Stadsontwikkeling Leuven gaat daarvoor in zee met het Belgische familiebedrijf ETAP Lighting International.

​Ook in de tunnel aan de Philipssite kiest de stad dus voor energiezuinige verlichting. Die werd intussen al geplaatst. “De nieuwe ledarmaturen verbruiken minder energie. Bovendien hebben ze sensoren die ervoor zorgen dat, als er voldoende daglicht door de verluchtingsopeningen naar binnen komt, de lampen minder fel schijnen”, legt schepen van Stadsgebouwen Lalynn Wadera uit. “De armaturen werden gemaakt door het Belgische bedrijf Technospecials en kwamen zowel in de tunnel als in zijn zijarmen naar de verschillende parkings. Bezoekers zullen merken dat de tunnels vandaag veel beter verlicht zijn. En de stadsadministratie zal merken dat ze ongeveer 50.000 euro per jaar zal besparen op energiekosten.”


Andere projecten

​De komende jaren zal Stad Leuven ook veel andere stadsgebouwen, infrastructuur en buitenruimtes voorzien van nieuwe verlichting. De eerstvolgende op de planning zijn de voetbalterreinen B en C van Ymeria en de kleedruimtes in de Sportschuur Wilsele.

​“Deze ingrepen dragen bij aan de ambitie van stad Leuven om een circulaire en klimaatneutrale stad te worden”, besluiten Lies Corneillie en Lalynn Wadera. “Aangezien meer dan de helft van de CO2-uitstoot in Vlaanderen afkomstig is van het produceren en verwerken van materialen, is het belangrijk dat we spaarzaam omgaan met kostbare materialen.”

Deel dit artikel:

Onze partners