Leuvense Materialenbank opent de deuren

Daarnaast voorzien EcoWerf en De Kringwinkel ViTeS een structurele instroom van ‘afgeschreven’ materialen. 

Stad Leuven trapte een goeie twee weken geleden het urban-mining-project af, waarmee waardevolle materialen gerecupereerd worden uit oude stadsgebouwen en woningen die een renovatie ondergaan of gesloopt worden. De materialen die er ‘gered’ worden, zijn vanaf nu te koop in de Materialenbank. Je vindt er voornamelijk verschillende soorten hout, maar ook metaal, isolatiemateriaal en binnen- en buitenschrijnwerk. Iedereen, particulieren maar ook organisaties en bedrijven, kunnen de materialen bestellen via de webshop www.materialenbankleuven.be. Nadien kunnen de materialen afgehaald worden in de Kolonel Begaultlaan 79. Via de website kan je de materialen ook eerst reserveren om ze daarna te bekijken in de Materialenbank zelf en vervolgens eventueel aan te kopen.


Op termijn ook tijdelijke materialenbanken

“Om van Leuven een circulaire stad te maken moeten we zoveel mogelijk materialen en grondstoffen die in onze stad beschikbaar zijn, hergebruiken. De Materialenbank wordt dé plek in Leuven voor kwalitatieve, gerecupereerde bouwmaterialen en zal het hergebruik van bouwmaterialen toegankelijker maken, stimuleren en opschalen. Dankzij de Materialenbank worden waardevolle materialen gered van de sloophamer en belanden ze niet langer op de afvalberg maar krijgen ze een tweede leven”, vertelt schepen van afvalbeleid Thomas Van Oppens enthousiast. “Op termijn willen we zelfs tijdelijke materialenbanken op grote werven in de stad inrichten, om zo van hergebruik het nieuwe normaal te maken. We creëren met dit initiatief een gesloten kringloop en voorkomen dat er nieuwe kostbare, grondstoffen ontgonnen moeten worden.”


Samenwerking met Atelier Circuler

Voor de uitbouw en het beheer van de Materialenbank werkt de stad Leuven samen met de lokale vzw Atelier Circuler. “In alle onze bouw- en renovatieprojecten proberen we steeds zoveel mogelijk gerecupereerd en ecologisch verantwoord bouwmateriaal te gebruiken. Materialen die voor de meeste mensen ‘afgeschreven’ lijken, hebben vaak nog veel potentieel. In de schietstand in Heverlee konden we bijvoorbeeld honderden houten balken redden, in perfecte staat en ideaal voor het maken van vierkantenmetertuintjes”, vertelt Sam Van den Berghe van Atelier Circuler. “Via de Materialenbank en het urban mining-project kunnen we gerecupereerd bouwmateriaal volledig verankeren in onze werking.”

Wie zelf tweedehands bouwmaterialen heeft en die niet meer gebruikt, kan daarmee ook terecht bij de Materialenbank. “Via onze website kan iedereen ‘afgeschreven’ materialen aanmelden. Je kan het daarna bij de Materialenbank afzetten of door ons laten ophalen.”


Structurele instroom

Naast de materialen die verzameld worden via urban mining zorgen EcoWerf en De Kringwinkel ViTeS voor een structurele instroom van materialen.

“Op het recyclagepark van Wilsele heeft EcoWerf een extra container geplaatst om herbruikbaar hout te scheiden van sloophout. Samen met Atelier Circuler onderzochten we welk hout bruikbaar is voor de Materialenbank. Grote en lange stukken en hard hout dat in goede staat is  - geen schimmel of houtworm - komen bijvoorbeeld in aanmerking. Het is belangrijk dat inwoners duidelijke instructies krijgen om zo te vermijden dat er onbruikbaar hout in de container terechtkomt. De medewerking van de recyclageparkwachter is daarbij cruciaal. Gelukkig kunnen we rekenen op een enthousiaste parkwachter die affiniteit heeft met de meubelmakerij”, aldus Wouter Florizoone, ondervoorzitter van EcoWerf. “Op een maand tijd is de container voldoende gevuld om naar de Materialenbank te gaan. Indien er meer herbruikbaar hout ingezameld wordt, kunnen we de frequentie van afvoer verhogen.”


Sociaal circulair

De Kringwinkel ViTeS en vzw Atelier Circuler werken daarnaast in twee richtingen samen. ViTeS bezorgt materialen die niet meer geschikt zijn voor verkoop in de kringwinkels aan de Materialenbank. Atelier Circuler houdt op zijn beurt bruikbare producten zoals stoelen, tafels en kasten, tijdens het ‘minen’ opzij voor ViTeS. “De samenwerking met De Kringwinkel tilt de Materialenbank naar een hoger niveau, van circulair naar sociaal circulair. Samenwerken met De Kringwinkel betekent immers mee jobs en opleiding creëren voor mensen met minder kansen op de arbeidsmarkt”, vult Lieven Van der Stock, directeur van De Kringwinkel ViTeS, aan.

De Materialenbank wordt mogelijk gemaakt met steun van het Horizon 2020-project Pop-Machina van de Europese Unie en Vlaanderen Circulair.

Deel dit artikel:

Onze partners