LVT-vloeren van Interface bestaan voor 39% uit gerecycleerd materiaal

Wereldwijd vloerenbedrijf Interface, met Europees hoofdkantoor in Nederland, heeft er een erezaak van gemaakt zijn producten zo circulair en duurzaam mogelijk te maken. Zo bestaan de luxe vinyltegels (LVT) van Interface vandaag voor 39% uit gerecycleerde materialen en lanceerde het bedrijf in ons land recent nog zijn nieuwe collectie tapijttegels NY+LON Street, voorzien van wat Interface de CQuest™Bio Backing doopte, een rug die wordt vervaardigd met CO2-negatieve materialen.

Interface wil de CO₂-voetafdruk van ruimtes als ziekenhuizen, kantoren en schoolgebouwen verkleinen. Dat doet het onder meer met de LVT-collecties vrij van schadelijke stoffen zoals ftalaten en zware chemische materialen die het in 2017 introduceerde. Doorgedreven innovatie op het vlak van verduurzaming heeft er op nog geen drie jaar tijd toe geleid dat de volledige collectie LVT van Interface vandaag bestaat uit 39% gerecycleerd materiaal.

“Het gaat meer bepaald om gerecycleerde kalkzandsteen”, vertelt Janneke Leenaars, duurzaamheidsmanager bij Interface. We kunnen daarbij eigenlijk zelfs spreken over upcycling. “Dat zit zo: de virginstroom wordt gewonnen voor keramiek en cement. Maar die industrieën hebben een bepaalde zuiverheid en een bepaalde korrelgrootte nodig. Zij kunnen dus een gedeelte niet gebruiken. Die afvalstroom is uiteindelijk echter nog steeds waardevolle grondstof en een groot deel daarvan gebruiken wij voor de LVT. De waarde ervan wordt dus vergroot. Onze LVT’s bestaan op dit moment voor 39% uit gerecycleerd materiaal, maar het is absoluut de bedoeling om het aandeel in de toekomst te vergroten. Om recyclage aan het einde van hun levensduur mogelijk te maken, hebben wij speciale richtlijnen ontwikkeld voor het plaatsen van de tegels zodat demonteren zonder residu mogelijk is.”


Garen uit gerecycleerde visnetten

Interface heeft nog meer circulaire producten in zijn gamma. Leenaars legt uit hoe dat komt: “Midden jaren 90 besloot onze oprichter om het roer van zijn bedrijf om te gooien, na een persoonlijke openbaring dat hij wel financieel  succesvol was geweest, maar de planeet daarbij wel de nodige schade had toegebracht. Met Mission Zero maakte hij de belofte er voortaan alles aan te doen om de negatieve impact van Interface op het milieu te verminderen en CO2-neutraal te worden. Programma’s als Factories to Zero, Suppliers to Zero en Products to Zero werden gestart met doelstellingen als het elimineren van broeikasgasuitstoot van de productielocaties, het verminderen van watergebruik, afvalreductie en het komen tot CO2-neutrale producten. Een voorbeeld: we ontdekten dat de  rauwe grondstoffen de grootste CO2-impact hebben in de productie van tapijttegels. We zijn toen gaan kijken of we de CO2-voetafdruk van ons garen konden verlagen en hebben onze leveranciers gevraagd om te komen tot garen met steeds meer gerecycleerd materiaal. Een van onze leveranciers maakt nu garen die voor 100% bestaan uit gerecycleerde visnetten. We hebben daar ook nog een sociale component aan gegeven door een project mee te initiëren voor vissers, onder meer in de Filipijnen, die jaarlijks hun visgebieden opkuisen en dan steevast heel wat oude visnetten bovenhalen.”

“Uiteindelijk hebben we het doel CO2-neutraal te zijn, bereikt in 2019, een jaar eerder dan vooropgesteld. We stoten 96% minder broeikasgassen uit in vergelijking met 1996, het jaar waarin de metingen gestart zijn en onze productielocatie in Scherpenzeel draait voor 100% op hernieuwbare energie. De CO2-voetafdruk van onze tapijttegels ligt vandaag gemiddeld 74% lager dan in 1996, en we gaan door ”

“We vonden het dan ook tijd om nog een stap verder te gaan en hebben recent de missie Climate Take Back gelanceerd. Waar we met Mission Zero de bedoeling hadden geen negatieve impact meer te hebben op de planeet, is het doel van de nieuwe missie om een herstellende bijdrage te gaan leveren en de opwarming van de aarde mee te helpen omkeren. De missie berust op vier pijlers: Live Zero, wat als het ware een voortzetting is van het doel van Mission Zero; Love Carbon, waarmee we koolstof gaan gebruiken als bouwsteen voor onze producten; Let Nature Cool, het beschermen en herstellen van natuurlijke ecosystemen en ten slotte de industrie transformeren naar een  belangrijke speler om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Dat laatste houdt onder meer in dat wijzelf tegen 2040 een CO2-negatieve onderneming  willen zijn, wat impliceert dat we  meer CO2 weten vast te leggen dan dat we in de lucht brengen.


“Greenwashing heeft hier geen plaats”

Met die missie voor ogen lanceerde Interface recent in ons land zijn nieuwe collectie tapijttegels NY+LON Street, voorzien van wat Interface de CQuestBio Backing doopte, een rug die wordt vervaardigd met CO2-negatieve materialen. Dat is een hele concrete uitwerking van de pijler Love Carbon. De backing is gemaakt met  biobased  en gerecycleerd materiaal, zodat het aandeel  biobased en gerecycleerd materiaal voor de hele tapijttegel stijgt naar gemiddeld 92,8%. De gebruikte  materialen in de backing zijn afzonderlijk gemeten netto CO₂-negatief, waardoor de CO₂-voetafdruk – cradle to gate – van de gehele tapijttegel weer verder wordt verkleind, gemiddeld met een derde. De CO₂-voetafdruk van de producten wordt officieel gevalideerd middels onafhankelijk getoetste en geregistreerde EPD’s (Environmental Product Declarations, red.) waardoor het mogelijk is om de CO₂-impact van vergelijkbare producten met elkaar te vergelijken. “Want,” is Leenaars duidelijk, “of het nu gaat om die 39% gerecycleerd materiaal in de LVT, het Mission Zero-succes in 2019 of ons Carbon Neutral Flooring-programma voor al onze producten waarmee we de CO2 compenseren die we nog niet kunnen elimineren bij productie, inclusief de CO2-emissies bij de klant tot aan het einde van de levensduur van de producten: alle claims die wij maken zijn kwantitatief te meten en worden onafhankelijk gevalideerd. Greenwashing heeft bij Interface absoluut geen plaats.”

Deel dit artikel:

Onze partners