Maakte Bureau Bouwtechniek zijn GROte voornemens waar in 2023?

Bureau Bouwtechniek (BB) lanceerde begin dit jaar op Circubuild de slogan ‘BB heeft GROte voornemens!’, verwijzend naar de toepassing van de GRO, de duurzaamheidsmeter van de Vlaamse overheid om tot toekomstgerichte gebouwen te komen waarin sterk wordt ingezet op circulair bouwen. Hoog tijd om poolshoogte te nemen hoe het met de realisatie van die voornemens zit.

De duurzaamheidsadviseurs van Bureau Bouwtechniek dromen ervan om gebouwen groener en efficiënter te bouwen. Om die dromen gestalte te geven, staan ze mee aan de wieg van de ontwikkeling van tools die de duurzaamheid van gebouwen meten en optimaliseren.

De duurzaamheidsmeter GRO, ontwikkeld door Het Facilitair Bedrijf, is zo’n tool. Het instrument stelt in staat om via een geïntegreerd ontwerpproces tot toekomstgerichte gebouwen te komen. Het probeert kwalitatieve aspecten rond duurzaam bouwen toch meetbaar te maken en kan voor alle soorten gebouwen gebruikt worden.

Bureau Bouwtechniek is steeds grote voorstander geweest van de GRO en heeft er zich dus reeds van in het begin in verdiept en gespecialiseerd. Sinds 2022 zet Bureau Bouwtechniek zich in voor de ondersteuning rond de GRO aan de drie gewesten: duurzaamheidsadviseurs Jona Van Steenkiste en Katrien Van Lierop beheren de helpdesk en geven de Nederlandstalige opleidingen. Ze doen dat in samenwerking met ICEDD, dat het Franstalig gedeelte op zich neemt. Bovendien werkt Jona Van Steenkiste ook mee aan de omschakeling naar de intergewestelijke versie die binnenkort gelanceerd wordt. Dat doet hij door feedback te geven op de huidige versie, de verschillende criteria grondig te screenen en te updaten, input aan te leveren over nieuwe criteria en vervolgens finaal de testversie uit te proberen en te evalueren.


Cijfers

Concreet gaven Jona Van Steenkiste en Katrien Van Lierop in 2023 twee online introductiesessies en drie uitgebreidere opleidingen in Gent, Leuven en Brussel en dat voor in totaal 436 deelnemers. De feedback die ze uit eerste gebruikershand kregen over de werking van de GRO zullen ze rechtstreeks implementeren in de nieuwe intergewestelijke GRO.

Daarnaast past Bureau Bouwtechniek de GRO sinds die bestaat uiteraard ook toe in zijn projecten. Jona Van Steenkiste en Katrien Van Lierop merken een stijgende interesse in de tool: afgelopen zomer werd een recordaantal opstartende GRO-projecten in de geschiedenis van Bureau Bouwtechniek bereikt. In een aantal van die projecten werd GRO opgelegd door de opdrachtgever, maar Bureau Bouwtechniek schoof de GRO ook vaak op eigen initiatief naar naar voren om duurzaamheid te stimuleren en op te volgen. Bureau Bouwtechniek gebruikt de GRO voornamelijk als inspiratietool en communicatiemiddel. Het maakt praten en keuzes maken omtrent duurzaam bouwen eenvoudiger en duidelijker voor iedere partij aan tafel. Jona Van Steenkiste en Katrien Van Lierop geloven dat ze duurzaamheid met de tool naar een hoger niveau tillen en zo het verschil kunnen maken.


Lessons learned

De voor hen grootste leerles uit het voorbije jaar op het vlak van duurzaam bouwen is volgens de duurzaamheidsadviseurs de volgende: dankzij de GRO is duurzaamheid bespreekbaarder geworden. Het is een kapstok om op terug te vallen die praten over duurzaamheid concreet maakt. De tool is overigens niet enkel van toepassing op de grote nieuwbouwprojecten met een ruim budget, maar ook op kleine renovatieprojecten. Residentieel, kantoor, commercieel, cultureel: de GRO is tevens functieoverschrijdend.

Benieuwd naar enkele van de GRO-projecten van Bureau Bouwtechniek? Die vind je onder meer hier en via deze link.

Meer over de GRO lees je dan weer hier.

Bureau Bouwtechniek is alvast benieuwd wat de GRO het bureau in 2024 zal brengen.

Deel dit artikel:

Onze partners