Maarten Lahaye (GYPROC): “Met laatste innovatie pakten we grootste pijnpunt van gipskartonwanden in context van circulair bouwen aan”

GYPROC lanceerde dit najaar met de productlijn LOOPD een voegband en voegmiddel die het schadeloos demonteren van zijn gipskartonplaten mogelijk maakt. Volgens productmanager Maarten Lahaye was dat een mijlpaal in het streven van GYPROC om zijn systemen meer circulair te maken. “Voor LOOPD er was, waren vijzen moeilijk terug te vinden in een afgevoegde gipskartonwand, waardoor de platen vaak op de afvalberg belandden. Nu kunnen we onze gipskartonplaten in de kringloop houden.”

De nieuwe productlijn is er volgens Maarten Lahaye, als productmanager een van de drijvende krachten in het meer circulair maken van de GYPROC-producten, gekomen vanuit het streven van GYPROC om zijn oplossingen alsmaar meer circulair te maken, en dus om ideologische redenen, maar ook omwille van een veranderende marktvraag. “Woonvormen hebben vandaag een flexibeler karakter en ook kantoorgebouwen of -inrichtingen worden tegenwoordig aanpasbaar ontworpen, onder invloed van de veranderende balans tussen thuiswerk en op kantoor werken. Wij boden al wel langer herbruikbare wanden aan, maar daarvoor werkten we samen met JUUNOO, dat onze platen dan geschroefd op zijn demontabele systeemwanden installeerde. Voortaan zijn onze gipskartonplaten dus ook circulair als ze traditioneel worden toegepast, in 98% van de gevallen is dat op onze eigen houten of Metal Stud-profielen of op metalen profielen van JUUNOO.”


Architecten bevraagd

GYPROC, dat al veel langer dan vandaag inzet op circulair bouwen, met onder meer 100% recycleerbare gipskartonplaten en een systematische verhoging van het aandeel recyclaat in zijn platen, ging voor de ontwikkeling van LOOPD niet over één nacht ijs. Het werkte samen met zes architecten en sprak ook met enkele experten van de VUB. “We hebben hen gevraagd hoe zij die demonteerbaarheid precies zagen en dit systeem had volgens hen de grootste kans om brede ingang te vinden. En dat kunnen we inmiddels wel beamen. Het feit dat de voegband en pasta werden toegepast in ’t Centrum, het nieuwe kantoorgebouw van Kamp C dat geldt als schoolvoorbeeld van circulair bouwen, is natuurlijk een mooie adelbrief.”


Makkelijk los te trekken voegband

Maarten Lahaye legt uit hoe LOOPD precies bijdraagt aan meer circulariteit. “Wie de voegen en de vijzen wilde terugvinden in een wand bestaande uit gipskartonplaten die afgewerkt was met voegmiddel en pleister, was er vroeger vaak aan voor de moeite. Het logische gevolgd was dat de gipskartonplaten niet in hun geheel konden worden hergebruikt en hoogstens goed waren om te worden gerecycleerd. De LOOPD Voegband is geschikt voor het wapenen van langse en kopse voegen tussen GYPROC-gipskartonplaten, het LOOPD Voegmiddel komt over de tape en wordt ook aangebracht op de centrale as van GYPROC-platen. Zo worden alle schroefkoppen afgedekt. Bij combinatie en correct aanbrengen van de LOOPD Voegband en het LOOPD Voegmiddel kan de voegband, in tegenstelling tot de standaard glasvezelband, gemakkelijk losgetrokken worden zodat de schroeven terug vrijkomen en de gipskartonplaten vervolgens eenvoudig gedemonteerd kunnen worden om ergens anders weer te kunnen worden ingezet. De voegband is terug te vinden doordat hij achter de plint onder het pleisterwerk vandaan komt. Dat moet je dus wel weten."

Maarten Lahaye stelt vast dat GYPROC niet de enige fabrikant van bouwproducten is die de materialenkringloop in de sector probeert te sluiten. “Iedereen begint nu wel met oplossingen te komen. Dat is mooi om zien. En ook architecten, ontwikkelaars en aannemers lijken circulair bouwen stilaan meer en meer te omarmen. Ik schat de rol van de Green Deal Circulair bouwen in die evolutie hoog in. Vlaanderen Circulair heeft daarmee gezorgd voor meer samenwerking en meer kennisdeling rond circulair bouwen. Het gaat traag maar gestaag.”

Deze video toont hoe LOOPD de gipskartonplaten van GYPROC precies schadeloos demonteerbaar maakt. De technische specificaties van de LOOPD Voegband en het LOOPD Voegmiddel vind je hier

Deel dit artikel:

Onze partners