Maatwerkbedrijf maakt granulaat voor bouwtoepassingen uit gebruikte kurken

De Vlaspit, een sociaal tewerkstellingsproject uit Scherpenheuvel, maakt kurkgranulaat uit gebruikte kurken en brengt dat onder de naam Recycork op de markt. Het product kan gebruikt worden als isolatiemateriaal in de bouw, maar ook voor andere toepassingen. "Recycork is getest en performant bevonden door het WTCB en opgenomen in de Energy Performance of Buildings Directive, de Europese richtlijn energieprestatie gebouwen", vertelt Stefan Rutten, directeur van De Vlaspit.

"De Vlaspit, opgericht in 1997, is een maatwerkbedrijf dat mensen tewerkstelt die maar moeilijk aan de slag geraken op de reguliere arbeidsmarkt", vertelt directeur Stefan Rutten. "Een van onze acht bedrijfsactiviteiten bestaat in het recycleren van kurken: jaarlijks verzamelen wij in heel België zo'n 85 ton kurken die wij verwerken tot granulaat. Onder de naam Recycork hebben wij daarvoor een inzamelnetwerk op poten gezet, bestaande uit enerzijds partners uit de sociale economie en voorzieningen voor personen met een handicap en anderzijds gemeenten, intercommunales en bedrijven. Onder dezelfde naam brengen we het eindproduct op de markt. Dat kurkgranulaat kan gebruikt worden in bouwprojecten; als akoestische isolatie of in isolerende kurkcementchape of kalkchape, maar ook in bijvoorbeeld emulsie voor vloeren. Daarnaast is de herwonnen grondstof ook interessant om te gebruiken voor onder meer boomspiegels of in de productie van kurkleder."


Onderzoeksprojecten

"Recycork is getest en performant bevonden door het WTCB en opgenomen in de Energy Performance of Buildings Directive, de Europese richtlijn energieprestatie gebouwen", gaat hij voort. "De technische fiches zijn te vinden op onze website. In 2014 onderging Recycork ook een LCA-analyse. De rapporten daarover zijn beschikbaar bij VIBE."

Recycork, dat niet alleen door VIBE maar ook door het Waalse Cluster Eco-constuction erkend is, is ook betrokken bij enkele onderzoeksprojecten. "Zo zitten wij in de gebruikersgroep van het BioCoat-project van Sirris, rond biocoatings, en in die van 'To bio or not to bio' van de UGent en enkele andere partners, een project dat de verdere technische onderbouwing en vergelijking van natuurlijke isolatiematerialen tot doel heeft."


Ongevoelig voor schimmel

Kurkgranulaat is een interessant product voor iedereen die circulair wil bouwen. Rutten legt uit waarom. "Ten eerste is er natuurlijk het gegeven dat het granulaat vervaardigd wordt uit gebruikte kurken die verzameld worden via urban mining. Dat inzamelen en ook de verwerking gebeurt via sociale tewerkstelling, die op haar beurt duurzaam is. Voor de productie, die weinig of geen energie vraagt, wordt gebruikgemaakt van zonne-energie. En dan zijn er natuurlijk nog de bijzondere producteigenschappen van kurkgranulaat: Recycork isoleert zowel thermisch als akoestisch én is ongevoelig voor schimmel", besluit hij.

Wie wil weten waar Recycork verkocht wordt, kan dat hier bekijken.

Lees zeker ook onze FAQ rond de correlatie tussen de sociale economie en circulair bouwen!

Deel dit artikel:

Onze partners