Madaster verwelkomt Gents vastgoedbedrijf Baltisse als nieuwe partner

De Gentse vastgoedontwikkelaar Baltisse zal voor zijn vastgoedprojecten voortaan een materialenpaspoort of gebouwpaspoort aanmaken in Madaster en zo de gebruikte materialen en producten beschikbaar stellen voor later hergebruik.

Baltisse, al meer dan vijftien jaar actief als investeerder in en ontwikkelaar van vastgoed in verschillende sectoren – retail, kantorenmarkt, industrie … – wil meer gaan inzetten op circulariteit en de zogenaamde embodied carbon-voetafdruk van zijn nieuwe gebouwen drastisch verlagen. “De bouwsector moet haar verantwoordelijkheid nemen en haar CO2-uitstoot ernstig terugdringen”, zegt Heidi Denoulet, architect bij Baltisse. “Dankzij het gebruik van Madaster, het kadaster voor bouwmaterialen en -producten, krijgen we inzichten in die CO2-uitstoot en kunnen we vervolgens milieuvriendelijkere keuzes maken op het vlak van materialen, producten en bouwtechnieken. Je kan immers je ifc-model opladen in Madaster en dan verschillende modellen maken met andere materiaalkeuzes en die modellen dan met elkaar vergelijken. Bovendien zal het met zo’n digitaal materialenpaspoort eenvoudiger zijn te kunnen voldoen aan rapportageverplichtingen voor de EU-Taxonomie en om de duurzame ontwikkelingsdoelen opgelegd door de VN, de zogenaamde SDG’s, te behalen.”


Nog niet verplicht in België

Vandaag is een materialen- of gebouwpaspoort nog niet verplicht in België, maar dat weerhoudt Baltisse er dus niet van er nu al mee te beginnen. Heidi Denoulet: “Alle gebouwen moeten volgens ons gedocumenteerd worden, om er materialendepots van te maken waar we in de toekomst de materialen en producten weer kunnen uithalen. Hoe sneller we ermee beginnen, hoe beter voor het milieu. Ik zie geen enkele reden om er nog langer mee te wachten.”

Madaster, dat in 2021 startte in België nadat het eerder al gelanceerd was in Nederland, Duitsland, Zwitserland en Noorwegen, is ondertussen geëvolueerd van software waar je materialenpaspoorten mee kan maken naar software waarmee je ook inzichten krijgt in circulariteit, de zogenaamde embodied carbon, de demonteerbaarheid en gestrande activa. “Madaster past zich immers aan de eisen van de gebruikers aan. Zo brengen we nu ook in kaart wanneer gebouwen niet meer voldoen aan de toekomstige energie-efficiëntienormen”, aldus Johan Klaps directeur van Madaster België. “We hebben daarvoor net de carbon risk real estate monitor of CRREM geïntegreerd in Madaster. Baltisse kan daar al meteen de vruchten van plukken. Madaster is er trouwens niet alleen voor nieuwe gebouwen. Ook de materialen van bestaande gebouwen kunnen toegevoegd worden in Madaster, dankzij de Urban Mining-tool.”


Voortaan ook beschikbaar in Verenigd Koninkrijk

Nóg een nieuwtje heet van de naald: Madaster breidt de activiteiten uit naar het Verenigd Koninkrijk. Na Nederland, Duitsland, Zwitserland, Noorwegen en Oostenrijk (erbij gekomen na België, red.) zullen nu ook de Britten materiaalpaspoorten kunnen maken en de circulariteit en CO2-voetafdruk van gebouwen en hun materialen kunnen bereken met Madaster.

Deel dit artikel:

Onze partners