MAP (Philippe Samyn): opvallend prefabgebouw in PEFC-hout

Een opvallend gebouw, dat is het minste wat je kan zeggen van het Maison Administrative de la Province de Namur, kortweg MAP. Het nieuwe kantoorgebouw van de provincie Namen van de hand van architect Philippe Samyn, officieel geopend in juni 2021, ademt duurzaamheid. Het is nagenoeg volledig opgetrokken uit hout met een PEFC-label en won dit jaar de BREEAM Award 2022 voor West-Europa. In de toekomst zal het gebouw zelfs energiepositief zijn, na een nog geplande installatie van 5.000 m² aan zonnepanelen.

Wie ontwerpt en plaatst een duurzaam gebouw dat alle administratieve diensten van de provincie Namen samenbrengt? Dat design & build-concept was het uitgangspunt van de openbare aanbesteding voor het MAP. Architect Philippe Samyn, die voor dit project een team vormde met Jan De Nul, werd gekozen en kon aan de slag. “We zijn niet over één nacht ijs gegaan. Zo werd een nieuwe werkvorm uitgedacht, werd het personeel bevraagd en was het dan een kwestie van alle ideeën samen te brengen en te kijken of ze technisch en financieel haalbaar waren”, vertelt hij.

Het resultaat: een kantoorgebouw van 106,2 meter op 61,65 meter dat als voorbeeld kan gelden voor andere openbare besturen. Het is immers opgetrokken uit duurzame grondstoffen, heeft gerecycleerd meubilair en biedt dankzij de warmte die het uitstraalt een aangename werkplek voor de 400 provinciale ambtenaren die er werken.


Hout uit duurzaam beheerde bossen

Het gebouw is nagenoeg volledig opgetrokken uit PEFC-gecertificeerd hout of hout dat dus afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen. Voor de buitenkant werd populier gebruikt en voor het schrijnwerk lariks. “Het is de eerste keer dat prefabspecialist Mobic een houten gebouw van deze grootorde optrekt met zijn prefabtechniek”, verklaart Elenny Tuttobene, architecte van de provincie Namen. “Voor de provincie is werken met duurzaam hout de norm. Door het gebruik van PEFC-gecertifieerd hout voor alle toepassingen van dit gebouw, hebben we immers de garantie dat het hout dat voor dit project het bos verlaat, ook gecompenseerd wordt. Wij vinden het ook belangrijk om met Europees, kwaliteitsvol hout te werken.”


Flexibel werken

Het MAP is ontwikkeld om te voldoen aan de dynamische en flexibele manier van werken die onze maatschappij nu al een aantal jaren kenmerkt. Gevarieerde en toch complementaire werkomgevingen bieden de ambtenaren in het MAP concentratiewerkplekken, plekken voor ontmoeting en communicatie en plaatsen waar ontspannen kan worden – zo is er ook een fitnessruimte. “Het geheel weerspiegelt de nieuwe manier van werken van de provinciale diensten”, vertelt Tuttobene. “We hebben de kantoren opgedeeld in zones. Het linoleum met natuurlijke vezels leent zich uitstekend voor een duidelijke afbakening van die zones. De kleuren en inrichting van elke zone werden bepaald door het team dat in die zone werkt. Elke zone heeft ook een eigen coffee corner. De acht patio’s zorgen ervoor dat de buitenruimtes doorgetrokken worden naar binnen, wat het zeer aangenaam maakt om hier te werken. Rond een centrale laan liggen vergaderruimtes en gemeenschappelijke zones. Overal in het gebouw is ook wifi zodat eigenlijk eender waar gewerkt kan worden.”


Groene omgeving en duurzame mobiliteit

Het MAP ligt in een buitenwijk van de stad Namen. Net ernaast stroomt de Samber. Het gebouw is ingepland op een campus in een groene omgeving die doorkruist wordt door wandelpaden. Tuttobene: “We willen namelijk ook de wijk laten meegenieten van deze groene parel. Op die manier kan de site ook het sociaal contact tussen de buurtbewoners stimuleren. We stimuleren voorts duurzame mobiliteit en zorgen er dus voor dat ons kantoorgebouw goed ontsloten is. Een lift naar de voetgangersbrug is daar een voorbeeld van”, aldus de architecte.


BREEAM Award 2022

Het gebouw is vandaag al energieneutraal dankzij onder meer verwarming en koeling met een geothermische warmtepomp, maar gaat in de toekomst nog verder. “We plannen nog de installatie van 5.000 m² aan zonnepanelen en dan zal het gebouw energiepositief zijn. Onze overproductie zullen we aan de omliggende scholen op het terrein leveren”, besluit Tuttobene.

Het gebouw voldoet intussen ook aan de BREAAM-criteria, en duurzaamheidskeurmerk voor duurzame gebouwen met minimale milieu-impact. In maart 2022 kreeg het zelfs de Regional Award – Western Europe op de BREEAM Awards 2022.

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage