Masterproef belicht de rol van de architect bij circulair bouwen

Ter afronding van hun masteropleiding burgerlijk ingenieur-architecten aan de Universiteit Gent (UGent) schreven Silke Vergauwen en Len De Smijtere de masterproef ‘Op weg naar een circulaire architectuur: de rol van de architect omtrent circulair bouwen in Vlaanderen’. De thesis omschrijft zeven gedaantes die de architect kan aannemen in een circulaire bouwcultuur. Jan Moens, professor aan de UGent, gidste de studenten als promotor doorheen hun thesisonderzoek. Ze werden daarnaast ook begeleid door Raf De Preter, Katrien Van Lierop en Nadja Van Houten van Bureau Bouwtechniek, destijds opgericht door Jan Moens. Op 10 oktober lichten Silke Vergauwen en Len De Smijtere hun thesisonderzoek toe op een gratis event van de Beroepsvereniging voor Architecten (BVA), waar ook nog twee andere masterproeven rond circulair bouwen worden voorgesteld.

De masterproef onderzocht hoe anders de rol van de architect in een circulaire bouwsector. Daarvoor deden de studenten kwalitatief onderzoek: projectanalyses, een zelfgeorganiseerd panelgesprek en 63 interviews met actoren die een rol spelen in de circulair bouwsector: architecten, aannemers, opdrachtgevers, fabrikanten, slopers, handelaars in recuperatiebouwmaterialen, banken, verzekeraars, overheidsorganen, gebouwbeheerders, adviesbureaus en specialisten – ook ondergetekende werd bevraagd.

De masterproef trekt geen enkelvoudige conclusie over de taken van de architect binnen een circulaire bouwomgeving. Ze biedt daarentegen een overzicht van de opvattingen in Vlaanderen over de rol(len) van de architect in een circulaire bouwcultuur. Concreet omschrijft de thesis zeven gedaantes die de architect kan opnemen in een circulaire bouwsector: de globalist, de durver, de scenarist, de raadgever, de artiest en visionair, de specialist en de regisseur.

De masterproef is te raadplegen in de bib van de UGent of digitaal via deze link. De digitale versie van de bijlagen, bestaande uit de neerslag van het zelfgeorganiseerde panelgesprek en de 63 interviews, vind je dan weer hier.


Masterproef toegelicht op event van BVA

Silke Vergauwen en Len De Smijtere lichten hun thesisonderzoek op 10 oktober toe op een gratis event dat de BVA organiseert in het kader van de archiweek, een organisatie van Urban. Met Nadja Van Houten van Burau Bouwtechniek zullen ze er al zeker een van hun thesisbegeleiders treffen, aangezien zij recent het voorzitterschap van BVA op zich nam. “Ik wil als nieuwe voorzitter graag een groter accent op duurzaam bouwen leggen binnen de werking van BVA. Daarnaast is ook een verbeterde samenwerking met de academische sector en architectuuropleidingen een nieuw actiepunt. De voorstelling van de thesis van Silke Vergauwen en Len De Smijtere past helemaal binnen die twee doelstellingen. Naast hen komen ook nog twee andere studenten, van de VUB en KULeuven, hun masterproef die kadert binnen circulair of duurzaam bouwen voorstellen op het event. Voor de masterproef van VUB-student Gabriël Singeorzan, ‘Matchmaking between supply and demand of reclaimed construction products using online platforms’, met professor Waldo Galle en doctoraatsonderzoeker Ruben Van Voren als promotoren, namen wij met Bureau Bouwtechniek overigens ook een deel van de begeleiding op ons. En ons project Harvest Bay was een van de platformen die Gabriël Singeorzan onderzocht Aansluitend op de thesisvoorstellingen volgt nog een panelgesprek met de promotoren van de drie masterproeven.”

Meer info over het gratis event, om 18 uur aan de faculteit Architectuur van LUCA in Schaarbeek, vind je hier. Via dezelfde link kan je je er ook voor registreren.  

Deel dit artikel:

Onze partners