Matthieu Retailleau (Derbigum): “We willen blijven voorlopen op het gebied van duurzaamheid”
Derbigum, fabrikant van bitumineuze membranen voor het waterdicht maken van daken – roofing in de volksmond, lanceerde begin dit jaar een wereldprimeur met Novitumen. Die grondstof voor de productie van bitumineuze dakbanen bestaat immers voor de volle 100% uit gerecycleerd bitumen. Een mooie gelegenheid dus om Matthieu Retailleau, R&D manager bij Derbigum, eens aan de tand te voelen met drie rake vragen, want Novitumen geldt onmiskenbaar als het huidige paradepaardje van de R&D-afdeling van Derbigum. “We willen met Derbigum blijven vooroplopen op het gebied van duurzaamheid”, is hij duidelijk.
Hallo Matthieu. Waarom is innovatie zo belangrijk voor Derbigum?
“Dat antwoord is tweeledig. Ten eerste zijn wij ons er al sinds het einde van de jaren negentig bewust van dat wij een verantwoordelijkheid hebben in het beschermen van het milieu. Daarom willen we vooroplopen op het gebied van duurzaamheid en is innovatie intussen diep verankerd in onze bedrijfscultuur. Dat blijkt onder meer uit ons No Roof To Waste-programma, dat ons op de kaart heeft gezet als pionier in het recycleren van bitumineuze dakmembranen, en uit het feit dat we onze producten zo ontwikkelen dat ze minstens vijftig jaar meegaan.”
“Ten tweede is het ook van economisch belang; dankzij innovatie kunnen we het verschil blijven maken op de markt. Doordat we blijven evolueren, versterken we onze rol als betrouwbare partner voor onze klanten en blijven we tegelijk een voorloper in onze sector.”
Hoe maak je van innovatie precies een structurele pijler binnen een bedrijf?
“Bij innovatie draait het niet alleen om het bedenken van nieuwe ideeën. Om van innovatie een structurele pijler te maken, moet je eerst een klimaat creëren waarin ideeën ook effectief kunnen ontstaan en vorm kunnen krijgen. En dat is zo bij Derbigum. Door geoptimaliseerde processen en nauwe samenwerking tussen de verschillende afdelingen zorgen we ervoor dat vernieuwende ideeën ook echt uitgevoerd worden en tastbare resultaten opleveren. Innovatie is voor ons echt de motor voor duurzame vooruitgang.”
“Belangrijk is ook dat we bij fouten maken bij Derbigum beschouwen als een onderdeel van het innovatieproces, want ook daaruit leren we veel. Zo stimuleren we een werkomgeving waarin iedereen risico’s durft te nemen en nieuwe ideeën durft te verkennen, wat in combinatie met de juiste vaardigheden uiteindelijk altijd maar tot succesvolle innovaties kan leiden.”
Hoe identificeert Derbigum de mogelijkheden voor innovatie?
“Bij Derbigum halen we inspiratie uit een breed netwerk van informatiebronnen: van onze medewerkers en klanten tot academische partners en regulerende instanties. Nieuwe ideeën worden zorgvuldig geëvalueerd door een specifiek comité. Dat analyseert hun potentieel op basis van een aantal factoren, waaronder de behoeften van onze klanten. Pas daarna worden ze al dan niet uitgewerkt.”
“Wanneer een idee uitvoerbaar blijkt, schakelen we meteen over naar de zogenaamde Stage Gate-methodologie om het product gestructureerd en efficiënt te ontwikkelen. Door al onze teams te betrekken bij dat proces, creëerden we een cultuur van innovatie als gedeelde verantwoordelijkheid. Elke medewerker, op elk niveau van het bedrijf, krijgt zo de kans om actief bij te dragen aan het innovatieproces. Want innovatie komt echt niet gewoon zomaar aanwaaien.”
Bedankt voor je tijd, Matthieu!