Maximaal hergebruik van materialen bij renovatie Brusselse hoofdzetel Total

Immobel heeft een overeenkomst gesloten met de Franse groep Total voor de aankoop van de gebouwen van het hoofdkantoor van de oliemaatschappij gelegen in de Wetstraat en Guimardstraat. Het idee is om een ​​duurzame en circulaire transformatie van kantoren in de Europese wijk van de hoofdstad te realiseren.

Immobel, specialist in grootschalige stadsvernieuwingsprojecten die naar eigen zeggen zweert bij duurzame en ecologisch verantwoorde projectontwikkeling, zal drie vierde van het gebouwencomplex van meer dan 25.000 m² renoveren. Daarbij ligt de focus op circulair bouwen.

Zo zal op energetisch vlak worden gewerkt met geothermie, zonnepanelen en BIPV of Building Integrated Photovoltaics. De ambitie is om energieneutraal én CO2-neutraal te zijn. Dat is een grote uitdaging in een renovatieproject in een binnenstedelijke context. De historische gevel zal grotendeels behouden blijven, maar de isolatie ervan wordt herbekeken op een circulaire manier. Daarnaast zullen de materialen moeten voldoen aan tal van duurzaamheidseisen. SuReal uit Brussel heeft het team geholpen in het maken van die duurzame keuzes op basis van een multicriteria-analyse en zeer doorgedreven LCA-analyses. De nadruk ligt op hergebruik van de meest CO2-impactvolle materialen, alsook op demonteerbaarheid. De ambitie is dé beste score te behalen op vlak van totale CO2-impact, zowel embodied als operational.

Ook aan het welzijn van de toekomstige gebruikers wordt gedacht. Een nieuwe achtergevel zal natuurlijk daglicht maximaal binnentrekken. Daarnaast wordt er ook een groene binnenkoer op volle grond voorzien. Het WELL-label - naast het BREEAM label - wordt strikt gevolgd: onder meer borstvoedingsruimtes, inwerking van cultuur en kunst, akoestische en thermische 'mapping' en rustzones werden allemaal in het ontwerp verweven.

Meer info over het project is voorlopig niet beschikbaar.

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage