Mechelen heeft eigen circulaire houtbouwmarkt

In Mechelen opende nog niet zo lang geleden Recuplan de deuren, een bouwmarkt waar je gerecupereerd hout kan kopen. Het project is een van de 160 projecten die ontstonden binnen de Green Deal Circulair Bouwen en draagt niet enkel bij aan meer circulariteit in de bouwsector, het levert ook een bijdrage aan de sociale economie. 

Hout vormt dus de focus van de eerste circulaire bouwmarkt in Mechelen, langs de Battelsesteenweg. Door reststromen te verzamelen, eventueel te bewerken en dan te verkopen, voorkomt Recuplan dat het (te snel) op de afvalberg belandt.

Recuplan werkt voor het verzamelen van het hout – allerlei soorten – samen met enkele vaste partners. Dat zijn voornamelijk interieurbureaus die over reststromen beschikken. Maar ook bomen die in de buurt om welke reden dan ook geveld werden, zaagafval en oud meubilair vormen waardevolle grondstof voor Recuplan. Recuplan benadrukt dat het op elk moment openstaat voor samenwerking met andere leveranciers.

Recuplan schakelt bij het verzamelen van hout en ontmantelen van meubels ook mensen met een afstand tot de reguliere arbeidsmarkt in. Het dient dus niet alleen een circulair maar ook een sociaal doel.


Workshops

In de nabije toekomst wil Recuplan ook workshops geven rond het hergebruik van hout. Het is nog op zoek naar lesgevers die zo’n workshop een interessante invulling zouden kunnen geven.

Of Recuplan ooit een rendabel verhaal wordt, nodig voor het voortbestaan, valt volgens de initiatiefnemers nog af te wachten. De bouwmarkt geeft zichzelf een jaar om te zien of dat lukt.

Recuplan is woensdagnamiddag, vrijdag en zaterdag open. Alle info, ook over de beschikbare soorten en hoeveelheden hout, vind je op de website. Regionale tv-zender RTV draaide er ook deze reportage.

Deel dit artikel:

Onze partners