Mechelen zet met nieuw ondernemersloket volgende stap richting circulaire bouwsector

Mechelen wil versneld de overgang maken naar een circulaire economie en richt daarom een circulair ondernemersloket op, waar ondernemers, bedrijven, kmo’s en eenmanszaken uit de Mechelse regio terechtkunnen voor advies en begeleiding in het ontwikkelen van circulaire verdienmodellen met een sociale impact. Unizo, Ecoso en Thomas More zijn als partner betrokken bij het project, dat tot eind 2022 loopt en kan rekenen op Europese en Vlaamse projectsubsidies. Elke starter of ondernemer wordt uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek bij het circulair ondernemersloket, maar later zal worden gefocust op vier sectoren, waarvan de bouwsector er een is. Mechelen zette de afgelopen jaren al verschillende andere stappen om circulair bouwen te faciliteren en toont zich zo stilaan een echte voortrekker op dat vlak.

In de eerste plaats verwelkomt het Mechelse ondernemersloket ondernemers om te praten over hun businessplan en ideeën. Het loket stimuleert, ondersteunt en informeert hen om stappen te zetten naar circulair en maatschappelijk verantwoord ondernemerschap in Mechelen. Zo worden er bijvoorbeeld bedrijfsbezoeken georganiseerd om samen te zoeken naar duurzame oplossingen. Daarnaast worden ondernemers verenigd in circulaire hubs. Dit zijn netwerken waar partners elkaar ontmoeten en samenwerken. Doel is om tegen december 2022 te beschikken over een volwaardige circulaire economie-hub die financieel haalbaar is.

“De circulaire economie is de economie van, maar ook voor de toekomst. Of het nu gaat om producten of grondstoffen, bij circulariteit draait alles rond gebruiken in plaats van verbruiken”, legt schepen van Milieu, Klimaat en Duurzaamheid Marina De Bie uit. “Dit creëert een economie zonder grote afvalstromen en met meer energetische efficiëntie. Ondernemers ondersteunen om circulair te werken is daarom een belangrijke actie in functie van ons klimaatplan en het toekomstbestendig maken van de stad. Het is ook een boost voor de ondernemers zelf: de evolutie richting meer circulariteit is volop bezig. Nú de omschakeling maken is voor de uitbouw van een stabiele en groeiende onderneming dan ook een goede keuze.”


Focus op sectoren met grootste impact 


Schepen van ondernemen Greet Geypen gaat verder: “Duurzaam ondernemen is een van onze drie speerpunten deze legislatuur. Een onderneming succesvol opstarten is proactief inspelen op trends zoals circulair ondernemen en we voelen dat er steeds meer interesse is in circulaire economie. Het ondernemersloket kan daarbij een belangrijke rol spelen om ondernemers een antwoord te bieden op hun vragen. Dit strookt perfect met onze eigen doelstellingen inzake het stimuleren circulair en maatschappelijk verantwoord ondernemerschap in Mechelen. De ontwikkeling van circulaire economie is niet alleen belangrijk uit ecologische overwegingen, het creëert ook heel wat arbeidskansen.”

Tijdens het kennismakingsgesprek:

  • connecteert de stad de ondernemer met het Mechelse ondernemersnetwerk;
  • inspireert ze de ondernemer met voorbeelden en verhalen van andere ondernemers uit de regio die de stap naar circulair zetten;
  • Zoekt ze samen met de ondernemer naar de juiste ruimte om te werken, experimenten, groeien;
  • bekijkt ze met de ondernemer de financiële subsidiemogelijkheden;
  • toetst ze zijn/haar circulaire businessideeën en daagt ze hem/haar uit om een stap verder te zetten richting het sluiten van de kringloop;
  • en helpt ze de ondernemer de afzetmarkt mee in kaart te brengen voor een nieuw product of idee.

Elke starter of ondernemer wordt uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek bij het circulair ondernemersloket, maar later wordt er gefocust op vier sectoren: bouw, voedingsindustrie & catering, textiel en interieur. Dit is gebaseerd op een voorstudie over waar de grootste impact zit in termen van tewerkstelling en rest- of afvalstromen in de Mechelse economie en in termen van CO2-uitstoot.

Een kennismakingsgesprek aanvragen kan via deze link.

Eerder zette de stad Mechelen ook al stappen om haar stedenbouwkundige verordeningen circulair te makenrichtte ze haar kantoren circulair in, was ze mede-initiatiefnemer van De Potterij en een van de drijvende kracht achter de circulaire herbestemming van de voormalige bibliotheek en plaatste ze banken uit plastic afval van bewoners langs de vaart.

Deel dit artikel:

Onze partners