Métisse: isolatie gemaakt van afgedankte kledij
Voor wie biobased wil bouwen, zal Métisse ongetwijfeld een interessant product zijn. Het isolatiemateriaal is gemaakt van afgedankt textiel en daardoor in grote mate circulair.
Métisse werd in 2007 in Frankrijk op de markt gebracht. Drie jaar later volgde de introductie in België en Nederland, door VRK Isolatie. Inmiddels levert VRK de Métisse-isolatie, die vandaag geproduceerd wordt door het Franse Le Relais, in verschillende Europese landen.
Métisse wordt voor 90% gemaakt van afgedankt textiel, voornamelijk spijkerbroeken. Het gaat om kleding die voorheen afgestort of verbrand werd, niet om kledij die nog als dusdanig gebruikt kan worden. De Métisse-katoenvezelisolatie is dus een circulair bouwproduct. Métisse probeert de eindgebruiker van zijn isolatie ook te betrekken bij het recycleren. Zo kan een klant zelf kledij inzamelen die dan later als isolatie wordt toegepast in zijn project. Lidl deed dat bijvoorbeeld al voor het isoleren van een van haar winkels in Frankrijk en Nederland, en ook enkele scholen zamelden al kledij in om er Métisse-isolatie van te maken voor gebruik in eigen projecten.
Métisse is niet alleen duurzaam qua materiaal, maar ook in sociaal opzicht. Zo wordt de sortering van de afgedankte kleding gedaan door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Uitstekende akoestische en thermische eigenschappen
Métisse garandeert een uitstekende akoestische (er is bijvoorbeeld een versie met een 0,95 geluidsabsorptiewaarde van 0,95 vanaf een dikte van 45 mm) en thermische prestatie (0,039 W/mk). Métisse heeft een hoge gevelwarmte-opslag. Het duurt tot wel 8 uur eer de warmte door het materiaal dringt – niet voor niets houdt katoenen kleding ons in de winter warm en in de zomer koel. Métisse kan toegepast worden als gevel-, plafond- of dakisolatie. Alleen voor het platte dak is het niet geschikt, wegens te zacht.
Métisse is leverbaar als plaat (120 x 60 cm) of op rol (60 cm breed), in verschillende diktes, of los, om in te spuiten als na-isolatie. De installatie van de versie als plaat of op rol, is zeer eenvoudig: Métisse gedraagt zich als een klassiek isolatiemateriaal. De flexibiliteit de veerkracht garanderen een snelle en eenvoudige installatie. Mocht het product tijdens het plaatsen enigszins ingedrukt geraken, dan is dat geen probleem. Na één uur is het weer teruggekomen tot zijn oorspronkelijke dikte. Métisse valt bovendien zonder irritatie te verwerken. Er komen bij de verwerking maar weinig stoffen vrij en die zijn bovendien niet schadelijk.
Omdat de isolatie van natuurlijke materialen wordt gemaakt, kan het water opnemen en geleidelijk weer afstoten. Het is niet nodig een dampfolie te gebruiken. Métisse regelt zo de relatieve luchtvochtigheid in een gebouw en draagt op die manier bij aan een gezonder binnenklimaat.
Métisse wordt op vezelniveau brandvertragend gemaakt dankzij impregnatie met minerale zouten. Die behandeling zorgt ook voor het voorkomen van schimmelvorming en de aanwezigheid van ongedierte.
LCA
Métisse heeft een LCA laten opstellen en heeft een DUBOKeur. Naast de verwerking van gerecycleerd materiaal, is in dat opzicht ook gunstig dat de ovens voor de productie van Métisse tot slechts 110 graden hoeven te worden verwarmd, waar dat bij traditionele isolatiematerialen 800 tot 1300 graden is.
Momenteel wordt onderzocht hoe het product nog duurzamer gemaakt kan worden.Vandaag wordt bijvoorbeeld nog een klein percentage gerecycleerd polyester als bindmiddel aan de katoenvezels toegevoegd. Er worden testen uitgevoerd met de bedoeling het polyester te vervangen door een biobased materiaal zoals zetmeel.
Meer info over Métisse vind je op de website van VRK Isolatie.