Mieke Vandenbroucke (VIBE vzw) geeft Circubuild-award door aan Lionel Devlieger (Rotor)

De Circubuild-award kent zijn tweede winnaar. Mieke Vandenbroucke van VIBE vzw besloot de prijs door te geven aan Lionel Devlieger, projectmanager bij Rotor. “Ik ben uiteraard heel dankbaar voor de erkenning door Mieke, maar wil benadrukken dat ik de prijs in ontvangst neem namens het hele team”, benadrukte Devlieger bij de overhandiging. Met een volgens haar nog te grote focus op nieuwe circulaire producten en materialen ten nadele van tweedehandsbouwmaterialen, noemde Vandebroucke ook een pijnpunt waar circulair bouwen nog mee kampt. Het is de bedoeling dat elke winnaar van de award dat doet wanneer hij de prijs doorgeeft.

De Circubuild-award, ontworpen en gemaakt door studenten van de afdeling Interior Design & Architectuur van Thomas More, erkent de verdienste van mensen die pionierswerk lever(d)en op het vlak van circulair bouwen. De prijs is een soort wisseltrofee: de winnaar duidt telkens zelf een volgende laureaat aan en geeft de Circubuild-award bovendien hoogstpersoonlijk door. Zo verandert de award enkele keren per jaar van eigenaar.

Mieke Vandenbroucke had de eer op het Circubuild-event op Batibouw begin maart als allereerste de Circubuild-award in ontvangst te mogen nemen. De experte duurzaam bouwen bij VIBE vzw leverde immers een substantiële bijdrage aan deze website en het gelijknamige boek. Zij besliste nu om de award door te geven aan Lionel Devlieger, projectmanager bij Rotor. Hoewel het de bedoeling was dat ceremoniële gedeelte telkens te laten doorgaan op een of ander evenement rond circulair bouwen, lag dat bij de eerste overdracht al meteen moeilijk omwille van de coronacrisis. Desalniettemin mocht Devlieger de Circubuild-award gisteren in de gebouwen van Rotor in Brussel toch uit handen van Mieke ontvangen, zonder publiek dus weliswaar, en met respect voor de social distance.


“Doeners, al jaren”

“Ik wil de prijs doorgeven aan iemand uit een ander domein dan dat waar ik zelf in actief ben. Ik kreeg de award voor mijn wetenschappelijke expertise over het onderwerp en wil hem daarom doorgeven aan iemand die de theorie dagdagelijks omzet in de praktijk”, sprak Vandenbroucke bij de overhandiging. “Lionel en Rotor zijn doeners als het over circulair bouwen gaat. En niet nog maar net, maar al jaren (Rotor bestaat sinds 2006, red.). Ze zijn pioniers op het vlak van hergebruik van tweedehandsbouwproducten. Rotor heeft bovendien een nieuwe markt voor die materialen gecreëerd en beperkt zo elke dag opnieuw de bouwafvalberg. Ik kan alleen maar hopen dat er in de toekomst meer dergelijke initiatieven ontstaan."


"Te grote focus op nieuwe circulaire producten en projecten is pijnpunt"

Het is de bedoeling dat degene die de Circubuild-award doorgeeft niet alleen de houtspie met zijn of haar naam erop eruit verwijdert - en bijhoudt als blijvend aandenken - maar ook een pijnpunt benoemt waar circulair bouwen voorlopig nog mee kampt. Vandenbrouckes keuze voor Devlieger en Rotor kadert daarin. "Naar mijn mening wordt vandaag de dag te vaak gefocust op nieuwe producten als het gaat over circulair bouwen. Net zoals ook nog te vaak nieuwe circulaire projecten verrijzen, in plaats van te vertrekken van wat er al staat.”

Mooie woorden, die Devlieger niet onberoerd lieten. “Ik wil wel benadrukken,” reageerde hij, “dat hoewel mijn naam op een van de spieën staat, ik de award opdraag aan de hele ploeg hier bij Rotor. Dat zijn bijna dertig mensen, die hier dag in dag uit hard werken om bouwelementen een nieuw leven te geven. Op werven, waar ze gebouwen ontmantelen, in onze ateliers, maar ook op kantoor, want onderschat ook de hele administratieve kant van het verhaal niet.”


“Bouwafval blijft gigantisch probleem”

“Ik ben het eens met Mieke dat op het vlak van circulair bouwen te lang en te vaak werd gefocust op nieuwe producten en dat is niet noodzakelijk wat we nodig hebben”, ging hij voort. “Het probleem van het bouwafval en dat van het ‘wegwerpvastgoed’ vormt een nog altijd groeiende uitdaging.”

“Ik vind het principe van het doorgeven van de award ook interessant. Zo kunnen we mensen in de kijker zetten die anders zelden aandacht krijgen. Ik heb zelf ook al iemand in gedachten, maar ik ga dat eerst met mijn collega’s over bespreken. Rotor kent een heel horizontale structuur, dus alles wordt hier gezamenlijk beslist. Ik kan dus nog niets verklappen”, besloot hij lachend.

Deel dit artikel:

Onze partners