Wie bezig is met circulair en/of biobased bouwen, zal misschien al eens op de oplossingen van Forbo Flooring Systems zijn gestoten. Dat bedrijf produceert naar eigen zeggen het grootste assortiment duurzame vloerbekledingen ter wereld. Met Modul’up voegde de producent onlangs nog een oplossing toe aan dat gamma. Het gaat om een heterogeen samengestelde vinyl vloerbedekking die los gelegd wordt. Dat laatste zorgt ervoor dat de plaatsing in een mum van tijd en dus kostenefficiënt kan gebeuren en de vloerbedekking makkelijk te recupereren is voor hergebruik. Eens het einde van zijn levensduur bereikt, kan Forbo de Modul’up-vloer terugnemen om te recycleren en vervolgens te hergebruiken in de productie van nieuwe vloerbedekkingen.
Modul’up wordt verkocht op rollen van 2 meter breed. Net als de plaatsing, kan ook de vervanging bijzonder snel gebeuren omdat er geen lijm wordt gebruikt bij het leggen van de vloer. De plaatsingstijd wordt meer bepaald gehalveerd in vergelijking met gelijmde vloerbedekkingen, wat zorgt voor een kostenbesparing van meer dan 20%. De naden gevormd door de verschillende banen worden thermisch gelast zodat een vochtbestendige vloer wordt verkregen. Forbo verkocht inmiddels al miljoenen vierkante meters van de nieuwe duurzame vloeroplossing.
De lijmloze installatie van de Modul’up-vloerbedekking vereist een minimale en soms zelfs helemaal geen voorbereiding van de ondervloer. Modul’up kan over voegen tot 3 mm breed en 1 mm diep worden geïnstalleerd zonder dat die voegen moeten worden geëgaliseerd. Naast tegels, kan Modul’up ook over andere bestaande vloerbedekkingen worden geplaatst.
Lay flat stay flatoplossing
Na installatie is de Modul’up-vloerbedekking onmiddellijk klaar om te worden gebruikt. Het unieke Double Structural Stabilisation System (DSx3) met twee lagen glasvlies zorgt ervoor dat de Modul’up-banen niet omkrullen, scheuren of verschuiven nadat ze met het enkelzijdige Modul’up-tapesysteem zijn geplaatst. Het tapesysteem wordt tussen de verschillende banen of dus onder de naden aangebracht. Door het antislipoppervlak aan de onderkant blijft de gehele vinyl vloer op zijn plaats liggen, zonder dat hij dus aan de ondervloer vastkleeft, ook ter hoogte van muren en deurdrempels. Forbo omschrijft Modul’up dan ook als “een “echte lay flat stay flatvloeroplossing”.
Drie uitvoeringen
Modul’up is verkrijgbaar in een akoestische versie, Modul’up 19 dB, die zorgt voor een betere demping van impactgeluiden en een comfortabel loopgevoel, een compacte versie, Modul’up Compact, geschikt voor toepassingen in gebouwen met veel rollend verkeer of andere ruimtes waar een uitmuntende indrukbestendigheid vooropgesteld wordt en een uitvoering voor toepassing op vochtige ondervloeren met een vochtwaarde tot 7%, Modul’up TE. Dankzij een onderlaag die de naam Aquablock draagt, doet die laatste versie de vochtige ondervloer ademen en vocht afvoeren. Om die reden dient Modul’up TE gecombineerd met geventileerde plinten.
De dikte van de Modul’up-versies varieert tussen de 2 en 3,4 mm, telkens inclusief een slijtlaag van 0,7 mm.
Binnenkort lanceert Forbo met Modul’up Habitat, gericht op residentiële toepassingen, nog een vierde versie van de vinyl vloerbedekking.
Oppervlaktebeschermingstechnologie XtremPUR
Alle uitvoeringen beschikken over de nieuwe oppervlaktebeschermingstechnologie XtremPUR, die een uitstekende kras- en vlekbestendigheid garandeert en ervoor zorgt dat de oppervlakte makkelijk proper te houden is. Modul’up is dan ook bestand tegen alle soorten slijtage en daardoor niet alleen geschikt voor toepassing in residentiële gebouwen, maar ook in drukke gebouwen waar de vloer intensief gebruikt wordt (gebruiksklasses 42 en 43), zoals zorginstellingen, scholen, of kantoorgebouwen.
Het Modul’up-assortiment omvat meer dan 90 kleuren en designs, waardoor de collectie geschikt is voor een waaier aan toepassingen en omgevingen.
Back to he Floor-programma
Omdat Modul’up los wordt gelegd, kan de vloer makkelijk worden verwijderd om elders te worden hergebruikt. Eenmaal het einde van zijn levensduur bereikt, kan Forbo de vloer terugnemen om te recycleren en dat recyclaat vervolgens te gebruiken in de productie van nieuwe vloerbekledingen. Het bedrijf beschikt met dat doel over een het zelf ontwikkelde Back to the Floor-programma, waarmee het niet enkel gebruikte los gelegde vloerbedekkingen retour kan nemen, maar ook snijafval op grote werven recupereert.
De USP’s van Modul’up op een rijtje:
Alle info over Modul’up vind je hier terug.