Modulaire gevel van EQUITONE [tectiva]-vezelcementpanelen voor Hong Kong Museum of Art

Het Hong Kong Museum of Art in Hong Kong kreeg onlangs een nieuwe, golvende gevel. Die werd gerealiseerd met 3D-modules gemaakt van grijze EQUITONE [tectiva]-vezelcementpanelen, die in de massa gekleurd zijn en ontworpen werden vanuit de basisprincipes van circulair bouwen. De gevelvernieuwing kadert in een vier jaar durende renovatie door de architectuurdienst van Hongkong. Het grootschalige plan omvat een uitbreiding met 40% van de tentoonstellingsoppervlakte van het museum door toevoeging van 10.000 extra vierkante meter, verdeeld over vijf nieuwe galerijen.

De modules bestaan uit verschillende stukken van een EQUITONE [tectiva]-vezelcementpaneel die in verschillende richtingen verticaal, schuin en parallel met elkaar verbonden werden. Die opbouw bezorgt de modules hun driedimensionaal design en leverde de gevel zijn golvende effect op. De gevel geeft zo een gevoel van diepte en refereert, met ook zijn tastbare structuur, op die manier aan de Chinese bouwpatronen en aan de golven in de Victoriahaven waar het museum op uitkijkt.


3D-gevelontwerp reduceert afval

Volgens algemeen technisch manager van EQUITONE Bobby O’Neill, die het project opvolgde, werd iedere gevelmodule zo ontworpen dat ze uit één paneel kon worden gesneden, waardoor afvalverliezen tot een minimum beperkt bleven. “Iedere module bestaat uit vijf afzonderlijke delen met hoekige snijkanten die bevestigd werden op een aluminium kader”, vertelt hij. “De geprefabriceerde modules werden via dat aluminium kader vastgemaakt aan de draagstructuur van gewapend beton in een hellende hoek ten opzichte van elkaar. Zo creëert iedere module schaduwlijnen die meteen de aandacht trekken.”

Doordat de modules montageklaar aan het museum werden afgeleverd, kon de tijd die nodig was om ze op de gevel te monteren tot een minimum worden beperkt. “Belangrijk, aangezien het museum de hinder voor de talrijke bezoekers wilde beperken”, aldus Bobby O’Neill. “Om het onderhoud te vereenvoudigen, kunnen de modules ook individueel worden gedemonteerd, wat onderhoudswerken in de toekomst vergemakkelijkt. De vezelcementpanelen zijn nauwelijks brandbaar en produceren weinig tot geen rook of brandende deeltjes. Het museum heeft mede daardoor voortaan brandklasse Euroclass A2-s1, d0.”


"Toenemende vraag naar modulaire bouwmethodes"

“De combinatie van een robuuste vormgeving en het lage gewicht van een modulaire gevelbekleding bleek ideaal om de levensduur van het gebouw te vergroten en het een heel nieuwe uitstraling te geven zonder te raken aan de oorspronkelijke structuur. Het Hong Kong Museum of Art is het moderne bewijs van de toenemende vraag naar modulaire bouwmethodes en EQUITONE heeft de nodige ervaring en technische capaciteiten in huis om aan deze vraag tegemoet te komen”, besluit  de algemeen technisch manager.


Cradle to Cradle Bronze-certificaat

De EQUITONE [tectiva]-vezelcementpanelen die gebruikt werden om de modules te maken, werden net als alle vezelcementplanelen van EQUITONE ontwikkeld vanuit de basisprincipes van circulair bouwen en beschikken dan ook over een Cradle to Cradle Bronze-certificaat. Zo zijn de vezels die gebruikt worden in het vezelcement FSC-gecertificeerde cellulosevezels (cellulose wordt gemaakt van gerecycleerd krantenpapier, red.) en worden de gevelpanelen, net als de modules in dit project, steeds demonteerbaar geplaatst met het oog op aanpassing, hergebruik en in laatste instantie recyclage – want vezelcement is 100% recycleerbaar.

De gevelpanelen hebben een levensduur van vijftig jaar en EQUITONE hergebruikt al het productieafval om zo het gebruik van nieuwe grondstoffen te beperken. Ook probeert EQUITONE zo veel als mogelijk aan urban mining te doen. Alle EQUITONE-materialen voor de Europese markt worden bovendien in Europa geproduceerd – in Kapelle-op-den-Bos in België en in Neubeckum in Duitsland, wat scheelt in transport en de ermee gepaard gaande CO2-uitstoot. EQUITONE probeert de benodigde grondstoffen ten slotte ook zo lokaal mogelijk – lees: in de buurt van zijn fabrieken – te ontginnen.

Bron: EQUITONE

Deel dit artikel:

Onze partners