Monique de Vos (Faay Vianen): “Optoppen en het gebruik van biobased materialen gaan hand in hand”

Zowel in België als Nederland is het vooral in stedelijke gebieden niet evident om nieuwe bouwruimte aan te boren – vanaf 2040 verbiedt de zogenaamde bouwshift in Vlaanderen dat ook. Optoppen kan een oplossing bieden voor dat probleem. “Die manier van nieuwe woonruimte creëren is bovendien uitermate geschikt voor de toepassing van biobased materialen”, vertelt Monique de Vos, commercieel directeur bij Faay Vianen, een Nederlands bedrijf dat prefabwanden produceert met zo’n biogebaseerde materialen.

“Optoppen is het bouwen van extra verdiepingen op bestaande gebouwen”, begint Monique de Vos te vertellen. “Zo creëer kan je op een snelle manier nieuwe woonruimte, zonder nieuwe bouwpercelen aan te boren. Extra duurzaam wordt het als je optopt met biobased materialen, wat perfect kan. De traditionele manier van bouwen, met veel beton en staal, leidt tot hoge CO2-emissies. Beton en cement zorgen wereldwijd voor 8 procent van de totale CO2-emissie. Dat is enorm. Als we meer bouwen met biobased materialen, vermijden we die emissies."

Optoppen kan wel niet met eender welk gebouw. Monique de Vos: “Of het kan, hangt af van de draagkracht van het bestaande gebouw en de materialen waaruit het bestaat. Kan de fundering de nieuwe massa dragen en blijft het gebouw voldoende stabiel? Dat vereist zorgvuldig vooronderzoek. Bij optoppen kan je de bakstenen en de stalen balken dus beter links laten liggen. Lichtere materialen zijn bij uitstek geschikt bij optoppen.”


Vlas

Hout, bijvoorbeeld. Maar ook met vlas kan volgens Monique de Vos je lichte constructies bouwen. “Vlas is immers ook heel licht van gewicht en toch sterk en bovendien vochtregulerend. Vlaswanden zijn dan ook uitermate geschikt voor het toevoegen van een woonlaag op een bestaande bouw. Vlas is net als hout een natuurlijke en onuitputtelijke grondstof, maar wel sneller hernieuwbaar. Producten op basis van vlas hebben daardoor een lagere milieu-impact dan bijvoorbeeld bakstenen en staal.”

“De wanden die wij produceren hebben dan ook een kern van vlas”, gaat de commercieel directeur dieper in op de wanden die Faay Vianen maakt. “Omdat vlas CO2 opneemt, creëren de wanden op natuurlijke wijze een gezond en comfortabel binnenklimaat. De prefabwanden zijn kant-en-klaar: inclusief stijl- en regelwerk, isolatie, eindbeplating en ingebouwde leidingschachten. Daardoor zijn ze zeer snel te monteren. De veer-groefverbindingen maken het wandsysteem herbruikbaar, maar ook modulair, zodat de verschillende elementen aan het einde van de technische levensduur van de wand van elkaar gescheiden kunnen worden om te worden gerecycleerd.”

Het mag duidelijk zijn: bouwen met prefab circulaire biobased materialen is voor Monique de Vos en Faay Vianen de toekomst. “In Nederland en België worden biobased materialen op groeiende schaal toegepast. Hopelijk worden ze er ook snel de norm”, besluit ze.

Bron: Faey Vianen

Deel dit artikel:

Onze partners