In de Brusselse Europese wijk prijkt sinds eind vorig jaar Monteco, het hoogste kantoorgebouw met een houten structuur in onze hoofdstad. Het hout is PEFC-gecertificeerd en dus afkomstig uit duurzaam beheerde bossen. ARCHi2000 ontwierp het gebouw in samenwerking met VK architects+engineers, part of Sweco.
De naam van het gebouw, gelegen op een klein perceel op de kruising van Montoyerstraat en Nijverheidsstraat, waar het een verouderd gebouw van lage kwaliteit vervangt, is een samentrekking van Montoyer en ecologisch, verwijzend naar de straat waar het ligt en de duurzaamheid van het gebouw. Het heeft een oppervlakte van net geen 3.700 m², telt acht bovengrondse verdiepingen en huisvest de nieuwe kantoren van de particuliere bank Nagelmackers. De twee bovenste verdiepingen springen wat in en maken zo plaats voor een panoramisch terras met prachtig zicht over de hoofdstad.
Hout: esthetische en ecologische meerwaarde
De duurzaamheid van het gebouw, ontwikkeld en beheerd door Nextensa, schuilt vooral in zijn houten constructie. Met uitzondering van de kern uit prefabbeton zijn de pilaren, balken, platen en wanden gemaakt van zichtbaar hout. “Zowel esthetisch als ecologisch een grote meerwaarde”, vertelt Philippe Courtoy van Wood Shapers, het bedrijf dat in dit project een coöperatie vormde met BPC als algemene aannemer en met nieuwe bouwmethoden oplossingen wil bieden in het duurzaamheidsstreven van de markt.
Opgeleverd na slecht 9 maanden
“Het gebouw bestaat voornamelijk uit massief hout, in totaal zo’n 930 m³”, legt Courtoy uit. “We werkten met het palen-balkensysteem en bouwelementen uit CLT. Door die bouwmethode kon het gebouw in slechts negen maanden gerealiseerd worden. Daardoor, en door het feit dat werken met droog materiaal ook minder stof en geluid veroorzaakt, bleef de impact op de buurt beperkt.”
“Zweren bij PEFC-hout”
Al het gebruikte hout is PEFC-gecertificeerd. Courtoy: “Alle houtproducten die worden gebruikt in de bouwwerken van Wood Shapers beschikken over een certificaat van duurzaam beheer en zijn Chain of Custody-gecertificeerd. We vinden dat niet gewoon belangrijk, het is een verplichting die we opleggen aan onze leveranciers. Al meer dan tien jaar zit PEFC-certificering in ons DNA. Monteco beschikt over een BREAAM-certificaat, toegekend aan duurzame gebouwen met minimale milieu-impact, en BREAAM eist ook gelabeld hout, wat we niet meer dan normaal vinden.”
Gezonde werknemers
“De kantoren in Monteco bevorderen ook de gezondheid van de werknemers”, gaat hij voort. “Hout straalt sowieso rust uit en de kamerhoge ramen zorgen voor een ruimtelijk en licht gevoel. Die meerwaarde kunnen bieden aan werknemers, wordt steeds belangrijker.”
Mentaliteitswijziging
Wood Shapers wil met de realisatie van Monteco ook een voorbeeld stellen. “Op de particuliere markt geraakt bouwen met houttechnieken steeds meer ingeburgerd. Wij willen ook in de bedrijfswereld een mentaliteitsverandering bewerkstelligen”, besluit Courtoy.
Fossielvrije energie
In energetisch opzicht is Monteco overigens een fossielvrij gebouw. Twee warmtepompen dekken alle verwarmings- en koelingsbehoeften, op het dak zijn fotovoltaïsche panelen geïnstalleerd en in de kelder is een regenwaterrecuperatiesysteem geplaatst. Het gebouw onderscheidt zich ook door het gebruik van intelligente zonwering, die omhoog- of omlaaggaat naargelang de hoeveelheid zonlicht om oververhitting van de kantoren te voorkomen. De verlichting is uitgerust met aanwezigheidsdetectie en wordt automatisch uitgeschakeld.
Meer info over de architecturale kwaliteiten van Monteco lees je in dit en dit artikel van onze collega's van Architectura.
Wanneer je als aannemer gebruik maakt van PEFC-gelabeld hout, is het belangrijk om zelf over een Chain of Custody-certificaat te beschikken, zoals het geval is voor Wood Shapers. Enkel op die manier kun je garanderen dat het gebruikte hout echt afkomstig is van duurzaam beheerde bossen. Meer info over PEFC-certificatie lees je hier.