Moose in the City 2.0: opnieuw duurzame winkelbeleving door PUUR interieurarchitecten | circubuild.be

Moose in the City 2.0: opnieuw duurzame winkelbeleving door PUUR interieurarchitecten

  •   26 okt 2021
  • Jolien Celis

Op vraag van de zaakvoerders van de winkel bekeek PUUR interieurarchitecten zijn ontwerp voor de winkel Moose in the City in Antwerpen met nieuwe ogen en ontwierp het bureau een nieuwe winkelinrichting. Door elementen te behouden en hergebruiken, is Moose in the City 2.0 ontstaan, waarin duurzame materialen en de slogan ‘for a conscious lifestyle’ een hoofdrol spelen. Zo kunnen de opdrachtgevers hun producten weer op een frisse manier aanbieden aan klanten.

PUUR interieurarchitecten ontwierp in 2011 voor de eerste keer de inrichting van de Antwerpse winkel Moose in the City, een concept store die Scandinavische producten verkoopt. In de oude diepe en hoge theaterzaal ontwikkelde het ontwerpbureau toen een monumentaal en flexibel rekkensysteem dat gebruikt kon worden als stockageruimte, paskamer en toonbank. “Een kleine twee jaar geleden geleden zijn de zaakvoerders van de winkel opnieuw bij ons komen aankloppen omdat hun baseline zou veranderen in ‘for a conscious lifestyle’”, zegt oprichter van PUUR interieurarchitecten Jan Geysen. Daarmee willen de zaakvoerders volgens hem niet zeggen dat het de meest duurzame winkel ooit is, maar wel dat ze de intentie hebben om die te zijn.

De klant vroeg in de 2.0-versie ook om de circulatie in het grillige pand te herbekijken. “Eigenlijk bestaat de winkel uit twee aparte panden,” vertelt de interieurarchitect. “Die waren achteraan al verbonden, maar aan de voorkant nog niet.” Daarom heeft het ontwerpbureau een opening aan de voorkant van het pand gemaakt en heeft het de ingang verplaatst naar het midden van de voorgevel. Wie binnenkomt, krijgt meteen zicht op enkele displayelementen en een grote videowall die in het vorige ontwerp op een andere plaats hing. Nadien kan de bezoeker het pad in de vorm van een lus volgen tot aan de kassa.


Recupereren en introduceren

“Voor Moose in the City was de vorige inrichting op de container gooien onverantwoord”, gaat Geysen voort. “En wij deelden die mening, want is het nog wel realistisch om altijd van een wit blad te starten?” Daarom besloot het ontwerpbureau om de winkelrekken volledig te recupereren in het nieuwe ontwerp en ze in een gewaaierde opstelling te plaatsen. Dat zorgt voor een vloeiend geheel waardoor ook de zwakke plekken die het minst bezocht werden door klanten nu verdwenen zijn. Die dienen nu als stockageruimte die toegankelijk is doorheen het rekkensysteem. Achteraan is er, weer uit de bestaande rekken, een volwaardige paskamer ontworpen.

Hoewel PUUR interieurarchitecten veel elementen heeft hergebruikt, zijn er ook nieuwe elementen geïntroduceerd zoals houten winkelrekken en een winkelbalie in rammed earth of stampleem. Die laatste kan als het ware opnieuw in het weiland gegooid worden als de functie van het pand in de toekomst zou veranderen. De houten rekken zijn gemaakt uit Lariks en staan dan weer telkens centraal in de ruimtes. Daarnaast zijn de gordijnen van de paskamers gemaakt uit verpulverde jeansbroeken en de tapijten uit honderd procent wol.


Mini-amfitheater

Als verwijzing naar de oude functie van het gebouw als theater heeft PUUR interieurarchitecten ook een mini-amfitheater ontworpen. Spievormige zitblokken vormen samen een tribune waar verhalen gebracht worden over duurzaamheid. Boven de tribune verwijzen ringen opnieuw naar de oude theaterzaal. Daar kunnen ook elementen aan vastgeklikt worden, maar volgens Geysen is het niet realistisch om de lege tribune ten alle tijden te laten staan. “Daarom worden de zitblokken ook als displayelementen gebruikt doorheen de winkel.”

Het ontwerpbureau heeft het mini-amfitheater dan ook als drie modules ontworpen, uit duurzame materialen. De hoogste module is een beige, gespikkelde blok die bekleed is met Forbo Flooring Systems Marmoleum, gemaakt uit Marmoleum-vloeren op basis van lijnzaadolie en het restproduct cacaodoppen. De andere blokken bestaan enerzijds uit de blauwe stof Really van Kvadrat die uit oud katoen en oude wol gemaakt wordt en anderzijds uit het materiaal Chocolate Factory van Plasticiet, gemaakt uit gerecupereerde chocolademallen.


Stap voor stap

Het project is echt een leerproces geweest voor PUUR interieurarchitecten. “Het was niet enkel een uitdaging om met een hip ontwerp te komen, maar ook om duurzame materialen te vinden op de markt. En dat aan een schappelijke prijs”, vertelt Geysen. Het ontwerpbureau koos er bijvoorbeeld ook voor de bestaande betonvloer opnieuw op te schuren en te behandelen. Daardoor werd een nieuwe vloer overbodig. De muren werden gewoon terug wit geschilderd. De nieuwe materialen, zoals bijvoorbeeld de balie uit rammed earth, hadden dan weer een hoger prijskaartje, maar dat was volgens de interieurarchitect geen probleem: “Ten opzichte van zeshonderd vierkante meter is dat dan een kleine ingreep.”

Ook op vlak van energie streven de eigenaars naar duurzaamheid. Dat zullen ze stap voor stap kunnen realiseren. Zo was er al ledverlichting en die heeft het ontwerpbureau nog beperkt uitgebreid. Ook de automatische schuifdeur is nieuw en zorgt ervoor dat een warmtegordijn niet meer nodig is. De verwarming werkte op haar beurt al deels op warmtepompen en daar kunnen er nog bij komen. Daarnaast kunnen er ook nog zonnepanelen geïnstalleerd worden. “Het stappenplan heeft ook budgettaire voordelen”, zegt Geysen. “We hadden kunnen zeggen dat we ineens alles zouden doen, maar dan zou het niet grondig gedaan zijn. Nu ligt de basis er al en kunnen duurzame installaties gewoon worden toegevoegd worden als er budget voor is.”

Nieuwsoverzicht