Mosa behaalt Cradle tot Cradle Gold-certificering voor zijn vloer- en wandtegels

Mosa, fabrikant van keramische tegels, behaalde de Cradle tot Cradle Gold-certificering voor zijn vloer- en wandtegels. 99% van de producten van Mosa is nu Cradle to Cradle Gold-gecertificeerd, een mijlpaal voor het bedrijf dat ruim tien jaar geleden de Cradle to Cradle-principes implementeerde en vervolgens de eerste producent van keramische tegels werd met een certificering voor zijn producten.

De vloer- en wandtegels, 99% van Mosa's gamma, waren eerder al Cradle to Cradle Silver-gecertificeerd. Met de gouden versie van het certificaat, volgens versie 3.1 van de Cradle to Cradle Certified Product Standard, zet het bedrijf een volgende grote stap richting meer duurzaamheid. De certificering van het Cradle to Cradle Products Innovation Institute geldt immers als 's werelds meest geavanceerde wetenschappelijk onderbouwde standaard voor het vervaardigen van producten die een duurzame toekomst mogelijk maken.

Het behalen van Cradle to Cradle Certified Gold vormt de bekroning van Mosa’s inspanningen om gezonde leefomgevingen te creëren met een positieve impact op mens en milieu. Ruim tien jaar geleden implementeerde het bedrijf de Cradle to Cradle-principes en werd niet veel later de eerste producent van keramische tegels met een certificering voor zijn producten.

“Het behalen van de Cradle to Cradle Gold-certificering is een mijlpaal die laat zien hoe belangrijk het is om de grenzen van duurzaamheid voor onze producten, processen en industrie voortdurend te blijven verleggen”, aldus Mosa's CEO Frank Spikker. “Deze prestatie is het resultaat van jarenlange investeringen, innovatie en inspanningen van iedereen binnen onze organisatie en gewaardeerde partners in onze keten.”


Een kringloopeconomie in de bouw

Voor de trouwe lezer van Circubuild is het geen nieuws meer: wereldwijd neemt de vraag naar woonruimte toe en bijna 50% van alle grondstoffen wordt verbruikt door de bouwsector. Daarom is er dringend behoefte aan circulaire, duurzame bouwproducten. Cradle to Cradle Certified wordt beschouwd als een betrouwbare standaard voor het controleren van de veiligheid en circulariteit van materialen en producten die de gezondheid en het welzijn van mens en milieu bevorderen. Om de certificering te verkrijgen, moeten producten voldoen aan eisen in vijf belangrijke duurzaamheidscategorieën: materiaalgezondheid, materiaalhergebruik, gebruik van hernieuwbare energie en koolstof, watermanagement en sociale rechtvaardigheid.

Op basis van de prestaties van een product in alle vijf de categorieën, wordt een certificeringsniveau toegekend, oplopend van Bronze tot Platinum. Het doel van het Cradle to Cradle-certificeringssysteem is om materialen en producten meer circulair te maken en ze zo gezonder te maken voor mens en milieu. Cradle to Cradle-gecertificeerde producten dragen dan ook bij aan wereldwijd erkende bouwstandaarden zoals BREEAM, DGNB, HQE, LEED en de WELL Building Standard.


De weg naar Gold

Om de Cradle to Cradle Gold-certificering te behalen, moest Mosa een aantal van de grootste duurzaamheidsuitdagingen van de keramische tegelindustrie aanpakken. De oplossingen die het bedrijf daarvoor bedacht, moeten nu de weg vrijmaken voor toekomstige duurzame technologieën en innovaties. Enkele belangrijke stappen die Mosa heeft gezet om de Gold-certificering te behalen, zijn:

  • inzetten op hernieuwbare energie en koolstofmanagement implementeren: tijdens het bakproces van keramische tegels worden de ovens opgestookt tot 1200 °C. Als onderdeel van het proces om de Gold-certificering te behalen, maakte Mosa al gebruik van hernieuwbare energie voor de ovens en andere processen. Ook implementeerde het bedrijf een proces om de warmte van de ovens te kanaliseren en te hergebruiken als energie voor een aantal van de voorgaande productiefases. Als laatste stap om Gold te behalen, wordt de koolstofimpact van niet-hernieuwbare energie die wordt gebruikt in het tegelproductieproces nu gecompenseerd met koolstofcertificaten;
     
  • materiaal hergebruiken: Mosa heeft meer dan 30% van de massa van zijn wandtegels vervangen door secundaire grondstoffen. De ruwe kalk die wordt gebruikt als primaire grondstof in keramische tegels is bijvoorbeeld vervangen door calciet, een bijproduct van de productie van drinkwater, dat wordt ingekocht bij lokale watermaatschappijen. Het hernieuwbare materiaal is niet te onderscheiden van ruwe kalk en heeft geen negatief effect op productprestaties of -ontwerp. Daarnaast heeft het bedrijf een kringloopeconomiestrategie ontwikkeld die gericht is op drie kernactiviteiten: het aandeel postconsumer-gerecycleerde materialen in Mosa-producten verhogen; circulaire producten maken die zijn ontwikkeld om te worden hergebruikt en gerecycleerd en partnerschappen opbouwen voor het recycleren en upcyclen van producten;
     
  • bijdragen aan mee sociale rechtvaardigheid: huidige en toekomstige leveranciers van Mosa worden gescreend op conflictmineralen en op het inkopen van arbeidskrachten op een ethische manier.

“Mosa’s toewijding om de Cradle to Cradle Gold-certificering te behalen is een krachtig voorbeeld van hoe bedrijven de principes van de Cradle to Cradle Certified Product Standard kunnen gebruiken om hun duurzaamheidsinspanningen om te zetten in betekenisvolle praktijken”, zegt Dr. Christina Raab, voorzitter en CEO van het Cradle to Cradle Products Innovation Institute. “Deze prestatie weerspiegelt Mosa’s inzet voor onze gedeelde visie van een gezonde, rechtvaardige en duurzame wereld met producten die een positieve impact hebben op mens en milieu.”

Deel dit artikel:

Onze partners