MOSARD lanceert nieuwe versie website

MOSARD is sinds 1 oktober een vzw en niet langer een bv. Die verandering van rechtsvorm gaat gepaard met een nieuwe versie van de website en is erop gericht MOSARD nog toegankelijker te maken.

MOSARD staat voor Modular Open System for ARchitectural Design en is een open bouwstandaard om compatibel te ontwerpen, bouwen en wonen. Sinds de lancering van het platform begin 2020 werden al verschillende versies van het gridsysteem gelanceerd.

De verandering van bv naar vzw kwam er volgens Ruben Braeken, architect bij B+ architecten en oprichter van MOSARD, voornamelijk omdat het met zo’n rechtsvorm makkelijker is partijen mee aan boord te nemen. “Die partners kunnen nu gewoon in de raad van bestuur zetelen. Het coöperatief gegeven waar MOSARD om draait, wordt zo eenvoudiger”, vertelt hij. “We merkten door de jaren heen immers dat de mogelijkheden rond standaardisatie en circulaire stadsontwikkeling zeer breed zijn, denk aan innovaties binnen bouwindustrialisatie en de digitalisatie van de bouw, die nieuwe bouw- en woonmodellen mogelijk maken en vaak grensoverschrijdend zijn. Je zou kunnen zeggen dat we ons verhaal nu scherper hebben gesteld. MOSARD ambieert zo een bouwstandaard te zijn met Europese ambities.”

Johny Verstegen, R&D Manager bij In-Vast en stichtend lid van MOSARD, vult aan: “MOSARD is een labo om modulaire en circulaire bouw- en woonoplossingen te bedenken en ontwikkelen op basis van een open bouwstandaard, met als doel gebouwelementen, gebouwen en zelfs volledige steden meer uitwisselbaar te maken en om te evolueren naar meer betaalbare woonmodellen.”


Gridsysteem versie 4 downloadbaar

De aanpassing van rechtsvorm gaat ook gepaard met een nieuwe versie van de website mosard.eu. Het gridsysteem, een publicatie van 24 pagina’s met daarin de bouwstandaarden, is daarop volledig downloadbaar. “Het My MOSARD-gedeelte mag je dan weer zien als je eigen portaal binnen ons lerend netwerk. Naast de open bouwstandaard reiken we via de website nog verschillende andere instrumenten aan om compatibel te ontwerpen. Zo kunnen leden binnen het MOSARD Lab met ondersteuning van onze trajectbegeleiders zelf naar keuze creëren, hun visie delen met elkaar of gewoon beginnen met efficiënter bouwen”, besluit Verstegen.

Deel dit artikel:

Onze partners