MOSARD zoekt circulaire fabrikanten voor nieuw politiekantoor Maasmechelen

B+ architecten en CONIX RDBM tekenden samen het ontwerp voor de verbouwing en circulaire uitbreiding van de Oude Burelen in Maasmechelen. Die moeten de nieuwe thuisbasis worden van de politiezone LaMa. Voor de nieuwbouw, volledig opgebouwd met compatibele bouwelementen volgens het open source MOSARD-principe, is het ontwerpteam samen met MOSARD nog volop op zoek naar circulaire componenten en producten.

Lanaken en Maasmechelen vormen samen de politiezone LaMa, maar de twee korpsen opereren nu nog elk vanuit een apart gebouw in eigen gemeente, respectievelijk langs de Koning Albertlaan en de Dokter Haubenlaan. Maasmechelen besloot daarom te investeren in één nieuw onderkomen en gaat daarvoor de Oude Burelen aan de Heufkensweg in Eisden herbestemmen. In de Oude Burelen zaten vroeger een opvang voor daklozen en een dagcentrum en in een verder verleden behoorden ze toe aan de Mijn, maar ze staan intussen al geruime tijd leeg.

Plug-and-play

B+ architecten en CONIX RDBM mochten de reconversie ontwerpen. Die omvat ook een deels ondergrondse uitbreiding met een totale oppervlakte van zo’n 3.000 m² die de Oude Burelen dubbel zo groot moet maken. Die uitbreiding zal volledig circulair worden gebouwd. Een houtskelet gecombineerd met een staalconstructie zal worden ingevuld met flexibele systeemwanden volgens het open grondplanprincipe. Daarin moeten modulaire, demonteerbare componenten komen volgens het uniform maatsysteem van MOSARD, zodat de uitbreiding van de Oude Burelen een echte plug-and-play-opbouw krijgt.

Het ontwerp van de nieuwbouw zet dus zowel op element- als op gebouwniveau in op circulair bouwen. Het ontwerp wordt daarnaast ook uitbreidbaar. Zo is MOSARD momenteel in onderhandeling met Maasmechelen om een tijdelijk chirolokaal te bouwen waarvan de componenten in een latere fase kunnen worden gebruikt om het nieuwe politiekantoor uit te breiden.


Oproep

Voor de demonteerbare bouwcomponenten is het ontwerpteam, samen met MOSARD, nog op zoek naar enkele extra fabrikanten van circulaire producten. Het ontwerp bevat volgende componenten waarvoor nog fabrikanten en uitvoerders gezocht worden:

  • Compatibele gevelsystemen
  • Modulaire en demonteerbare binnenwanden
  • Modulaire en gestandaardiseerde raamgehelen volgens de basismaten van MOSARD
  • Modulaire binnendeuren
  • Modulair meubilair
  • Modulaire plafondsystemen

Wie een component of systeem heeft dat binnen het project van toepassing kan zijn en geïnteresseerd is, kan een mailtje sturen naar info@mosard.be om opgenomen te worden in de database, zodat de ontwerper het product kan intekenen in zijn project. Begin februari willen B+ architecten en CONIX RDBM het aanbestedingsdossier dan afronden en gaan ze aannemers zoeken.

De werken moeten dan starten na de zomer. Twee jaar later moet het gebouw gebruiksklaar zijn. Het project fungeert als voorbeeldcase voor Vlaanderen Circulair.

Deel dit artikel:

Onze partners