Het Multi-project van Immobel en Whitewood naar een renovatieontwerp van CONIX RDBM Architects is het eerste renovatieproject in België dat een digitaal materialenpaspoort krijgt in Madaster. Eerder brachten we al het nieuws dat YUGENING de eer te beurt was gevallen het eerste materialenpaspoort op het Belgische Madaster-platform te creëren, maar het betrof toen een paspoort voor een bestaand gebouw dat afgebroken zou worden.
Het Multi-project van ontwikkelaars Whitewood en Immobel geeft een tweede leven aan de beroemde Philips-toren uit de jaren 60 aan het De Brouckèreplein in Brussel. En een tweede – of in dit geval derde – leven geven, dat is ook waar Madaster voor staat. “Dankzij het digitale materialenpaspoort van Madaster weten we over 50 jaar nog steeds welke materialen gebruikt zijn in Multi”, zegt directeur Johan Klaps, directeur van Madaster België. “Bij een nieuwe renovatie kunnen die bouwstoffen dan hergebruikt worden.”
Het gebouw werd verbouwd door aannemer Cordeel naar een ontwerp van CONIX RDBM Architecten, beide reeds zogenaamde Madaster Max-partners (lees in dit artikel wat dat zijn, red.). EPEA, een andere Max-partner, maakte een Building Circularity Passport als onderdeel van zijn begeleiding van het project. Zo'n paspoort, waar het Madaster-materialenpaspoort deel van uitmaakt, gaat nog iets verder dan het Madaster-materialenpaspoort in die zin dat het meer is dan een kadaster van materialen om hergebruik te faciliteren want bijvoorbeeld ook Cradle to Cradle-principes in rekening brengt. "Renoveren kreeg in dit project de bovenhand op een afbraak en nieuwbouw-scenario", zegt Michael Moradiellos, directeur Real Estate van EPEA. "Zo'n 2% van de nieuwe materialen die nodig waren bij de renovatie werden aangekocht via externe marktplaatsen die hun materialen halen uit urban mining, aanvullend komt 87% van de gebruikte materialen gewoon uit het oude gebouw."
Met Multi willen de ontwikkelaars Immobel en Whitewood bijdragen tot de nieuwe dynamiek – door onder meer de uitbreiding van de voetgangerszone – in het centrum van Brussel. Met zijn bijna 20 verdiepingen en 45.800 m² biedt het gebouw een flexibel kader voor verschillende soorten werkruimten. Het gebouw is ondertussen volledig verhuurd aan verscheidene huurders die duurzaamheid hoog op de agenda plaatsen.