MULTI-project bij winnaars RES Awards 2022

Het MULTI-project van Whitewood en Immobel, een state-of-the-art kantorencomplex ontwikkeld in een bestaand gebouw in Brussel naar circulair ontwerp van CONIX RDBM Architects, was afgelopen donderdagavond een van de drie winnaars op de Real Estate Society (RES) Awards. Die verkiezing, die ook wel eens de Oscars van de vastgoedsector genoemd wordt, bekroont de beste Belgische vastgoedprojecten.

De RES Awards, die al aan hun vijfde jaargang toe waren, zijn een initiatief van Real Estate Society, de vereniging van de vastgoedalumni van de Antwerp Management School (AMS). Ze lauweren buitengewone Belgische bouwprojecten in drie sectoren: (semi)openbare, commerciële en residentiële ontwikkeling. In totaal dongen meer dan 40 projectontwikkelaars en architecten, uit alle uithoeken van het land, mee naar de prijs. 

Het was een tienkoppige vakjury van experts en prominenten met onder meer Vlaams bouwmeester Erik Wieërs, professor ruimtelijke economie aan de Universiteit Antwerpen Ann Verhetsel en architect Kristiaan Borret die de drie winnende projecten bekendmaakte.

Daarbij viel met MULTI dus ook een circulair project te noteren. Het won meer bepaald in de categorie commercieel vastgoed. In project MULTI ontwikkelden Whitewood en Immobel de oude De Brouckèretoren in Brussel tot een kantoorgebouw met publieke meerwaarde. Voor het ontwerp deden de ontwikkelaars een beroep op CONIX RDBM Architects, dat daarin hoog inzette op de principes van circulair bouwen. Het gebouw telt liefst 18 verdiepingen, biedt plaats aan 2.000 werknemers en is volledig CO2-neutraal. Grote spelers als Bpost en Total Energies namen er inmiddels hun intrek.

"Het project is het schoolvoorbeeld van wat we een state-of-the-art kantorencomplex noemen”, aldus de jury. “Het is een architecturaal pareltje en bevat alles wat een hedendaags kantoor moet hebben: openbaar vervoer nabij, in de stad én bovenal op-en-top duurzaam. Zo bestaat het gebouw bijna volledig uit gerecycleerde materialen. MULTI draagt ook bij aan de herwaardering van een verloederde buurt."

Alles over het project kan je lezen in deze casestudy die we er op Circubuild al over brachten.


Cadix en Eylenbosch andere winnaars

In de categorie semipubliek vastgoed was Cadix, een spraakmakend schoolgebouw op het Eilandje in Antwerpen naar een ontwerp van Korteknie Stuhlmacher Architecten, de winnaar. De RES Award in de categorie residentieel vastgoed ging dan weer naar project Eylenbosch van OSK-AR architecten, de herbestemming van een brouwerij in Dilbeek tot woonproject. Meer over die twee projecten lees je in dit artikel op onze zusterwebsite Architectura.

Deel dit artikel:

Onze partners