Tarkett begon meer dan tien jaar geleden aan de uitbouw van een circulair bedrijfsmodel. Dat kostte het bedrijf al heel wat geld, maar het wordt stilaan duidelijk dat het de investering op lange termijn waard was, iets waar Tarkett ook altijd in geloofd heeft. “Inzetten op producten voor circulair bouwen is inmiddels geen zijprojectje meer. De volumes worden steeds groter en het kantelpunt waarop het financieel interessant wordt, komt steeds dichterbij. Al is niet enkel economisch gewin ons doel, maar ook gezondere producten maken voor mens en milieu, een filosofie die we zelf Tarkett Human-Concious Design noemen”, klinkt het.
Tarkett, internationale producent en leverancier van oplossingen voor vloer- en sportveldbekleding, begon in 2010 met het inzamelen van snijafval van vinylvloeren om het opnieuw te verwerken tot grondstof voor de productie van eigen nieuwe vloeren. “Ondertussen zijn wij ook in staat om niet alleen snijafval maar ook post consumer-afval, gebruikte vloeren zeg maar, terug te nemen, te ontdoen van lijm- en betonresten en opnieuw te verwerken tot grondstof”, vertelt Filip Eeckhout, General Manager BeLux bij Tarkett. “Wij zijn tot dusver de enige speler in de vloerenmarkt die erin slaagt om op industriële schaal effectief gebruikte vloeren terug te halen om ze opnieuw te verwerken tot nieuwe grondstof in onze eigen producten. Wij waren tien jaar geleden ook de eerste fabrikant in Europa die volgens de Cradle to Cradle-principes is gaan werken.”
Carpet Recycling Center
“Vandaag is het overgrote deel van de door ons geproduceerde producten geschikt voor upcycling”, gaat Marketing Manager Benjamin Van Rompaey voort. “Er is enerzijds het snijafval van heel wat producten dat opnieuw kan dienen als grondstof na recyclage: vinyl, linoleum, luxevinyltegels … Maar zoals Filip aanhaalde richten wij onze blik daarnaast ook op de post consumer-fase. Onze tapijttegels met EcoBase-rug halen wij nu ook in grote hoeveelheden terug uit de markt via ons ReStart-inzamelprogramma. In het Carpet Recycling Center in het Nederlandse Waalwijk scheiden wij de rug van de garens en worden beide opnieuw verwerkt tot grondstof voor nieuwe tapijtvloeren. De rug wordt intern gerecycleerd, de garens gaan naar onze partner Aquafil. Met de lancering van de nieuwe iQ Natural is het sinds een paar maanden ook mogelijk om homogene vloeren post consumer terug te halen. Concreet wil dat zeggen dat wij in staat zijn om de lijm- en cementresten te verwijderen met een speciale machine zodat proper materiaal overblijft. Dat granuleren we tot nieuwe grondstof voor Tarkett-vloeren. Het aantal ton CO2 en virgin-grondstoffen dat wij daarmee uitsparen is enorm.”
Material Health Statements
Tarkett wil transparant zijn over het financiële plaatje: het overschakelen naar circulaire producten en een circulair bedrijfsmodel is voor het bedrijf een grote investering. “Maar inmiddels is inzetten op circulaire producten geen zijprojectje meer. De volumes van onze circulaire producten worden almaar groter, met schaalvoordelen tot gevolg, waardoor het kantelpunt steeds dichterbij komt”, verduidelijkt Van Rompaey. “Dat wisten we tien jaar geleden al, dat de investering zich op lange termijn zou terugbetalen. Niet enkel financieel, want ook het beste doen voor mens en milieu was ons doel. Dat wil ik graag benadrukken. Daarvoor ontwikkelden wij de zogenaamde Tarkett Human-Conscious Design-filosofie. Al vanaf de ontwerpfase houden wij niet alleen rekening met circulaire principes om zo nieuwe grondstoffen en tonnen CO2 te besparen, maar gaan we de bestanddelen van onze producten ook beoordelen op het gezondheidsaspect. Toxische stoffen kunnen ook circulair zijn, maar wat heb je aan een circulair product waarvan iedereen op lange termijn ziek wordt?”
“Wij zijn de enige speler in de markt die hier uiterst transparant over is. Er zijn enerzijds de voor de sector verplichte Environmental Product Declarations (EPD’s) die de milieu-impact van een bepaald product tonen, maar wij publiceren anderzijds tot dusver als enige ook een Material Health Statement (MHS) van onze producten, waarin een onafhankelijke derde partij, EPEA, de materiële gezondheidsrisico’s in kaart brengt. 98% van onze producten werd op die manier beoordeeld volgens de Cradle to Cradle-principes. Wij zijn dus continu op zoek naar manieren om onze bestaande materialen of bestanddelen ervan te optimaliseren of te vervangen door nog betere alternatieven, omdat we geloven dat we altijd beter kunnen. We streven daarbij naar volledige transparantie. Zo willen wij het vertrouwen opbouwen dat nodig is om positieve veranderingen in onze en andere sectoren te bewerkstelligen. Veranderingen die nodig zijn om naar een circulaire economie te evolueren.”
Eeckhout: “Ook de overheid mag daarin niet achterblijven. Zij moet zorgen voor normeringen rond circulaire producten. Daarvoor is lobbywerk nodig.”
Flooring As A Service
Is het circulaire verhaal van Tarkett vandaag dan geschreven? Volgens beide heren nog niet. Van Rompaey: “Er zullen steeds meer producten worden toegevoegd die ook post consumer gerecycleerd kunnen worden. Uiteindelijk willen wij dat al onze producten circulair zijn, ook na gebruik en dus niet enkel door het verzamelen van snijafval. Wij gaan ervoor elke meter terug te halen die wij in de markt hebben geleverd.”
“Om dat te faciliteren zijn we momenteel ook Flooring As A Service (FAAS) aan het uitrollen. Bij een aantal Belgische toonaangevende bedrijven plaatsten we volgens dat model al vloeren. De komende maanden willen we FAAS verder optimaliseren’, besluit Eeckhout.