Natuur als leermeester om kerk maagdelijk wit te houden

Toen de New Yorkse architect Richard Meier kort na de eeuwwisseling het ontwerp tekende voor een nieuwe kerk in een oostelijke wijk van Rome, was het zijn uitdrukkelijke wens dat de natuurelementen geen vrij spel zouden krijgen; de kerk moest voor eeuwig maagdelijk wit blijven. Contradictorisch genoeg was het net de natuur die met de oplossing kwam. De kerk verdient daarom een plaatsje in onze rubriek Natuur als leermeester, die focust op biomimetica of biomimicry en de invloed ervan op de bouw- en architectuursector.  

Er werd gebruikgemaakt van een zelfreinigend beton dat wetenschappers van de Italcementi Group in het Italiaanse Bergamo begin jaren negentig ontwikkelden. Ze inspireerden zich daarvoor op zelfreinigende planten. Fotokatalystische deeltjes in het cement zorgen er samen met het zonlicht voor dat vuil dat neerslaat op het beton oxideert, waardoor het zich niet vastzet en vervolgens gewoon wordt meegenomen door de wind.

Niet alleen esthetisch interessant, want door het natuurlijke proces moeten er ook geen chemische reinigingsproducten worden ingezet om de kerk, die gerealiseerd werd in 2003 en bekend is onder de Engelstalige benamingen Church of God The Merciful Father, Church of 2000 en Jubilee Church, te kuisen.


Toch niet helemaal gelukt

Een lezer van Circubuild maakte er ons attent op dat de architect en betonproducent toch niet helemaal in hun opzet zijn geslaagd. Hij bezocht de kerk vorige zomer en was erg teleurgesteld over de staat waarin ze verkeerde en nog meer over de troosteloze omgeving waarin ze werd neergepoot en het feit dat die op foto's van de kerk haast nooit te zien is. Hij bezorgde ons twee foto's om zijn stelling te staven, die we uiteraard graag publiceren. 


Bron: bouw-energie.be / wbdg.org & archdaily.com.

Deel dit artikel:

Onze partners