Near grid Solutions ontwikkelt groene en slimme werfbatterij

Near grid Solutions, de Lokerse hernieuwbare energiespecialist, heeft een werfbatterij ontwikkeld die aannemers en bouwbedrijven in staat stelt het tekort aan energie geleverd door het stroomnet op te vangen op een groene manier, zelfs voor piekvermogens zoals torenkranen. De batterij, die de naam Green Box kreeg, is zo een duurzaam alternatief voor dieselgeneratoren en biedt in tegenstelling tot die vervuilers betere beveiligingsmogelijkheden en efficiëntie, inzicht in het energieverbruik en modulariteit van vermogen en veroorzaakt geen geluidsoverlast. De oplossing kwam tot stand met technologie van Siemens waardoor de Green box uniek is in zijn veiligheidsgarantie en sturing en monitoring vanop afstand. 

Een bouwwerf heeft heel wat vermogen nodig. Een betrouwbare energiebron is daarbij van onschatbaar belang. “De grootste uitdaging zijn torenkranen”, vertelt Frank Vermeulen, zaakvoerder van Near grid Solutions. “Die vragen heel wat vermogen, en afhankelijk van de locatie van de werf kan de netbeheerder die niet altijd ter beschikking stellen. Tot op vandaag kijkt men meestal naar dieselgeneratoren om dat vermogen op te vangen. De rest van de werf wordt dan gewoon op het net aangesloten. Wat daarbij echter vaak over het hoofd wordt gezien, is de beveiliging. In een energienet dat steunt op invertoren kan je niet meer dezelfde principes hanteren als in het klassieke distributienet.” 


Selectieve beveiliging

De Green Box brengt daar verandering in. De aandacht voor de beveiligingsvereisten in de ontwikkeling van de Green box maakt de werfbatterij uniek in zijn soort. En dat is deels te danken aan Siemens-technologie. “De SIMATIC plc-sturing in combinatie met vermogensautomaten van Siemens laten toe om voor de Green box de parameters aan te passen afhankelijk van de geconnecteerde lasten op de werf”, vertelt Geert De Coninck, Business Unit Manager van Factory Automation bij Siemens Digital Industries. “Dankzij die parameterisatie kan je er in alle gevallen voor zorgen dat de situatie veilig is en dat je de selectiviteit bewaart. Je wil bijvoorbeeld niet dat een kortsluitende waterkoker ervoor zorgt dat je hele werf stilvalt. Door het effectieve kortsluitingssysteem is er minder brandgevaar.”


Remote sturing en monitoring

Bovendien kan Near grid Solutions de plc vanop afstand aansturen, monitoren en updaten. In tegenstelling tot bij dieselgeneratoren hoeven werfleiders dus ook niet meer handmatig om te schakelen. Dankzij de geïntegreerde energiemeters van Siemens krijgt Near grid Solutions een gedetailleerd en realtime beeld van de energiedata van de bouwwerf. “Dit helpt niet alleen bij het beter optimaliseren van het energieverbruik maar ook bij de vroegtijdige detectie en preventie van defecten, wat een pluspunt is in het kader van verzekeringskwesties en mogelijkheden biedt voor predictive maintenance”, vertelt Jan Van der Perre, Sales Specialist Energy Management bij Siemens. “De Green box is bovendien modulair en schaalt mee met de vermogen- en energiebehoeften van de werf. In tegenstelling tot vervuilende en luide dieselgeneratoren, zorgt het energiesysteem geruisloos voor een stabiele en efficiënte energietoevoer.”


Perspectieven voor elektrische voertuigen

Near grid Solutions kijkt ook al vooruit naar nieuwe markten en toepassingen. “Elektrische voertuigen snel kunnen opladen is een volgende uitdaging voor het elektriciteitsnet waar we ons nu op concentreren. We ontwikkelen oplossingen voor toepassingen waar het net niet kan leveren. We zien dat heel wat grootsteden wereldwijd botsen op de limieten van betrouwbare netvoeding. Ook dat is een enorme uitdaging, die we op termijn graag aangaan”, besluit Bart Meersman.

Deel dit artikel:

Onze partners