Nederland gaat vanaf 2023 circulair aanbesteden

Nederland zet een grote stap in de transitie naar een circulaire bouwsector. Vanaf 2023 gaat het Rijksvastgoedbedrijf, verantwoordelijk voor het beheer van het vastgoed van de Nederlandse staat, alle sloop-, renovatie- en nieuwbouwprojecten circulair aanbesteden op het vlak van materiaalgebruik. Dat betekent meer punten voor aannemers die zo min mogelijk nieuwe bouwmaterialen en zo veel mogelijk herbruikbare of biogebaseerde materialen inzetten en die de panden in beheer van de overheid behandelen als zogenaamde urban mine. Vanaf 2030 worden ook op andere vlakken circulaire criteria van kracht en zal Nederland vollédig circulair aanbesteden.

De circulaire eisen die vanaf volgend jaar worden ingevoerd, focussen dus op materiaalgebruik. Ontwerpers en bouwers zullen meer punten krijgen voor de toepassing van recuperatiematerialen, biogebaseerde materialen en urban mining in de bestaande overheidsgebouwen. Het Rijksvastgoedbedrijf maakt daarbij ook een onderscheid tussen downcycling en upcycling. Als een bouwbedrijf oud beton wil vermalen om het te hergebruiken als gruis levert dat minder punten op dan wanneer het dat beton in dezelfde vorm hergebruikt.

Binnen zeven jaar gaat het Rijksvastgoedbedrijf in zijn aanbestedingen naast materiaalgebruik ook focussen op zaken als losmaakbaarheid en gebouwontwerp en wordt circulariteit de rode draad doorheen de hele aanbesteding. Het Rijksvastgoedbedrijf wil vanaf 2030 immers alle opdrachten vollédig circulair aanbesteden en zijn 12 miljoen vierkante meter aan vastgoed ook volledig circulair beheren. Voor zover dat vanaf volgend jaar nog niet het geval is, gaat het vanaf dan alleen nog maar in zee met circulaire bouwers.


Ook in Vlaanderen op de agenda

Ook in Vlaanderen wordt gewerkt aan circulaire selectie- en gunningscriteria bij het aanstellen van ontwerpers, aannemers en Design & Build-teams. Dat gebeurt binnen een project dat BLIEBERG architects of a circular economy trekt in het kader van de Bouwcall 2020 van Vlaanderen Circulair met UHasselt, Provincie Oost-Vlaanderen en Democo als partner. Meer info daarover vind je hier. De komende weken zullen op Circubuild enkele van die nieuwe criteria waaraan gewerkt, worden voorgesteld.

Meer over de nieuwe eisen in overheidsaanbestedingen in Nederland, vind je hier en via deze link.

Bron: Cobouw

Deel dit artikel:

Onze partners