Neem deel aan korte bevraging en help OVAM de materialencirkel te sluiten

De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) wil met het online SmartSymbiose-platform de uitwisseling van afval en reststromen en zo het hergebruik van materialen faciliteren en organiseert daarom een bevraging gericht op de bouwsector. De enquête peilt naar de intentie van bouwprofessionals tot hergebruik van materialen en wil de praktische noden errond detecteren. De antwoorden moeten OVAM helpen het SmartSymbiose-platform verder te ontwikkelen tot waardevolle tool binnen een meer duurzame bouwsector.

Het SmartSymbioseplatform richt zich niet enkel op de bouwsector, maar ziet die sector wel al eens belangrijke doelgroep.

"Tot 150 jaar geleden werd een gebouw op het moment dat het niet meer voldeed aan de gebruikersnoden gedemonteerd tot in de kleinste onderdelen om opnieuw gebruikt te worden in andere constructies. Op die manier werd waardevol materiaal telkens opnieuw ingezet. Gaandeweg heeft de industriële ontwikkeling ervoor gezorgd dat bouwmaterialen sneller en sneller op de afvalberg terechtkomen zonder dat nog de moeite gedaan wordt om naar mogelijk hergebruik te kijken. En die ontwikkeling heeft zich de laatste jaren nog versnelt", aldus OVAM. "De afvalberg afkomstig van de bouwsector verdubbelde tussen 2004 en 2018 en maakt vandaag meer dan 33% uit van de totale afvalproductie. "


Tien vragen

OVAM wil met het SmartSymbiose-platform de uitwisseling van rest- en afvalstromen en het hergebruik van materialen faciliteren om zo extra afval te voorkomen. Het matchmakingplatform voor materialen is vandaag al operationeel, maar via een gestructureerde vragenlijst met tien vragen beoogt de OVAM de verdere ontwikkeling van het platform met het oog op de bouwsector. De antwoorden moeten de afvalstoffenmaatschappij helpen van het SmartSymbiose-platform een waardevolle tool te maken binnen een meer duurzame bouwsector, door te zorgen voor meer uitwisseling van rest- an afvalstromen en het hergebruik van materialen in de bouwsector faciliteren.

De vragenlijst invullen duurt slechts vijf minuten en kan tot 9 juni via deze link of de QR-code in de fotocarrousel.

Deel dit artikel:

Onze partners