Nieuw complex Van Marcke (AAVO Architects) in Kortrijk is showcase voor circulair bouwen

Het nieuwe complex van Van Marcke langs de E17 in Kortrijk, van de hand van AAVO Architects, is niet alleen opvallend omwille van zijn omvang, het distributiecentrum en kantoorgebouw, beide BREEAM-gecertificeerd, fungeren ook als showcase voor circulaire bouwprincipes. Vooral de talloze toepassingen op het vlak van technieken springen daarbij in het oog.

Van Marcke, de Belgische marktleider in de distributie van sanitair en verwarming, centraliseerde vorig jaar zijn logistieke diensten in een hyperduurzaam distributiecentrum op een terrein van 17 hectare in de transport- en logistiekzone LAR-zuid langs de E17 in Kortrijk. Vanuit het distributiecentrum, dat de naam EDC kreeg, wat staat voor Excellent Distribution to Customers, en het eveneens nieuwe aanpalende kantoorgebouw belevert Van Marcke zijn netwerk in België, Luxemburg, Frankrijk, Nederland en Zwitserland.

Het EDC en nieuwe administratieve hoofdkwartier, ontworpen door AAVO Architects, zijn een toonbeeld van circulair bouwen. Zo kan meer dan 90% van alle gebruikte materialen ooit worden gerecycleerd met een zo hoog mogelijk waardebehoud en opnieuw worden toegepast als primaire of secundaire grondstof voor gebruik in de bouwsector; het beton gebruikt voor wegenis en betonvloeren, de betonelementen aangewend voor de gevels, de dakplaten, de verdiepingsvloeren, het aluminium voor ramen, het staal voor de secundaire draagstructuren, de elektrische bekabeling, het hout gebruikt voor de binnenafwerking. Al die materialen werden ook zo toegepast dat ze bij een gebruiks- of bestemmingswijziging op een doordachte wijze kunnen kunnen worden verwijderd.

Maar ook op het vlak van ligging is het nieuwe complex circulair. De hoofddoelstelling van Van Marcke voor de nieuwbouw was immers om alle activiteiten te groeperen op één site en zo minder verpakkingsafval en een vermindering van het aantal vrachtwagenkilometers te genereren.


Wateronafhankelijk

Het is echter vooral op het vlak van technieken dat de nieuwe thuisbasis van Van Marcke een toonbeeld is voor circulariteit. De nieuwe site is dan ook CO2-neutraal. De nieuwe gebouwen, samen goed voor zo'n 90.000 m², zijn vooreerst in grote mate wateronafhankelijk. Al het afvalwater wordt gerecycleerd waardoor de site zichzelf kan voorzien in 100 dagen waterbehoefte. Met behulp van IBA’s (IBA staat voor Individuele Behandelingsinstallatie voor Afvalwater, red.) wordt zwart water gefilterd tot grijs water. Ook het vervuilde regenwater dat op de parkings blijft staan, wordt gezuiverd van brandstofresten om grijs water te genereren. Het gefilterd water wordt samen met het regenwater opgeslagen in waterbekkens met een capaciteit van een half miljoen liter en met behulp van innovatieve pompen geregenereerd tot drinkwater.

Daarnaast wordt het EDC geothermisch verwarmd en gekoeld: met 512 boringen wordt warmte en koude uit de ondergrond onttrokken, goed voor een piekvermogen van 1 megawatt. Ook werd voor een deel van het kantoorgebouw gewerkt met adiabatische koeling, een duurzaam koelproces op basis van (regen)water in plaats van schadelijk freongas.


Groene stroom gestockeerd met brandstofcellen

Het dak bevat dan weer voor 16.000 m² aan zonnepanelen, goed voor een capaciteit van 2 megawattpiek aan groene stroom voor onder meer de automatische magazijnen, de verlichting en de warmtepompen. Die groene stroom wordt tijdelijk gestockeerd met behulp van Solenco Powerbox-brandstofcellen. Architecturale zonwering van Duco Ventilation & Sun Control helpt oververhitting van de kantoren, die grote glaspartijen hebben, tegen te gaan tijdens de warme zomermaanden. Ze zorgen voor een daling van de koellast met 63% en maken daardoor een energieverslindend koelsysteem overbodig.

Dat alles zorgde ervoor dat de nieuwe gebouwen van Van Marcke in Kortrijk een BREEAM-certificaat behaalden. Ook nog het vermelden waard: het grondverzet werd in de werffase zo maximaal mogelijk hergebruikt om de grondafvoer tot een minimum te beperken.

Deel dit artikel:

Onze partners