Nieuw gevelisolatiesysteem van Knauf met circulaire eigenschappen

Knauf lanceert met Komfort-Wall Brick een nieuw gevelisolatiesysteem dat enkele circulaire kenmerken heeft. 100% circulair is het systeem niet – zo komt er mortel te pas aan de opbouw en de plaatsing – maar Knauf zet met het nieuwe gevelisolatiesysteem beslist wel stappen in de goeie richting, met onder meer een hogere energetische performantie en een reductie van primair materiaalgebruik omdat het systeem kan worden afgewerkt met steenstrips in plaats van met bakstenen.

Volgens Knauf ontsnapt gemiddeld 18% van de warmte in een gebouw via de gevel. Door de technische performantie van de buitenschil op te krikken, kan dus flinke winst geboekt worden in het energiezuinig maken van gebouwen. En dat is vandaag meer dan ooit aan de orde. Knauf breidt daarom zijn Komfort-Wall-gamma van gevelisolatiesystemen of ETICS uit met het nieuwe Komfort-Wall Brick: de look van traditioneel of hedendaags metselwerk, gecombineerd met de strengste isolatienormen. 

De vijf Komfort-Wall gevelisolatiesystemen van Knauf dragen door hun specifieke opbouw bij tot de energie-efficiëntie en het thermisch comfort van de woning. Naast de systemen Graphite (geëxpandeerd polystyreen), Protect (brandweerstand), Wood (houtvezels) en Color-X (felle kleuren), is er nu dus het nieuwe Komfort-Wall Brick: de look van traditioneel of hedendaags metselwerk, gecombineerd met hoge energetische performantie. Meer keuze voor de bouwer dus, maar ook meer architecturale mogelijkheden én voordelen voor de professional.

Een van de troeven van Komfort-Wall is de perfecte hechting van het isolatiemateriaal op de gevel en de afzonderlijke onderdelen van de gevelisolatiesystemen. Met Komfort-Wall Brick biedt Knauf nu extra afwerkingsopties, met het reeds uitgebreid aanbod aan gamma steenstrips of wandtegels verkrijgbaar op de Belgische markt. Die worden verlijmd op een sterke ondergrond van EPS-isolatie met een wapeningslaag van lijmmortel en wapeningsnet. Zo combineert Komfort-Wall Brick de look van traditionele bakstenen of modern metselwerk met uitstekende energetische performantie.

Door de twee soorten afwerking, steenstrips en wandtegels, biedt het Komfort-Wall Brick- gevelisolatiesysteem nieuwe flexibiliteit voor architecten, en dat volgens de meest recente normen en stedenbouwkundige voorschriften in Vlaanderen, Brussel en Wallonië. De steenstrips zijn gemaakt van klei (NBN B 23-004) of keramische tegels (NBN EN 14411). Ze beperken het ruimteverlies en zijn snel en makkelijk te plaatsen en aan te passen aan de specifieke eigenschappen van elke gevel.


Perfect voor renovatiewerken

Het nieuwe systeem is een interessant product voor wie meer circulair wil bouwen. Het is niet 100% procent circulair – zo wordt zoals reeds aangehaald mortel gebruikt in de opbouw van het systeem en voor de plaatsing – maar het draagt wel enkele circulaire eigenschappen in zich. Zo is Knaufs Komfort-Wall Brick een open systeem, waardoor de architect, mits inachtname van een aantal technische kenmerken, vrij is om voor bepaalde uitvoeringen – vorm, stijl, kleur en opbouw – te kiezen zonder extra funderingen. Een techniek die zich perfect leent voor renovatiewerken.

Het systeem verhoogt dus ook de energetische performantie van een gebouw, waardoor minder energie nodig is om het gebouw te koelen of te verwarmen.

Wie kiest voor de Knauf-steenstrips als afwerking, doet er nog een circulair schepje bovenop. Door de minimale dikte van de Knauf-steenstrips wordt het primaire materiaalgebruik tot 70% gereduceerd. Bovendien vergt het productieproces van de in een oven gebakken steenstrips minder energie. En een kleiner volume vraagt dan weer minder energie voor het transport.

Het ATG-certificaat bewijst dat het systeem uit kwalitatieve producten bestaat en een jarenlange bescherming biedt tegen wind en regen en tegen warme en vriestemperaturen.

De acht bestanddelen van het nieuwe Komfort-Wall Brick gevelisolatiesysteem op een rijtje:

  1. Kleefmortel SupraCem FIX
  2. Isolatieplaat EPS 032 Grijs
  3. Wapeningsmortel SupraCem SUB
  4. Glasvezelwapening ISOLTEX
  5. Pluggen H1 ECO of STR U 2G
  6. Lijmmortel FLEX-FLIESENKLEBER
  7. Steenstrips of wandtegels
  8. Voegmortel FLEX-FUGENMÖRTEL (beschikbaar in 6 kleuren)

Deel dit artikel:

Onze partners