Nieuw kantoor Joye T’rec (Coussée Goris Huyghe architecten) is schoolvoorbeeld van circulair bouwen

In de Onledebeekstraat in Roeselare bouwde Joye T’rec, gespecialiseerd in trucktransport van wagens doorheen heel Europa, een nieuw kantoorgebouw met een opmerkelijke look. Zo bepalen horizontaal geplaatste donkergroene houten planken het gevelbeeld. Minstens even bijzonder is het feit dat het gebouw ontworpen door Coussée Goris Huyghe architecten vollédig uit hout bestaat en helemaal demonteerbaar is. De Rodenbachstad heeft er zo een tweede schoolvoorbeeld van circulair bouwen bij, nadat eerder het Roeselaarse stadhuis een circulaire renovatie onderging.

Coussée Goris Huyghe architecten ontwierp voor Joye T’rec een balkvormig volume met aan één uiteinde een toren. Op het gelijkvloers bevinden zich twee toegangen, een voor de klanten en een voor de vrachtwagenchauffeurs. De klantzone voorziet in een balie met een backoffice bestaande uit een vergaderzaal, een kitchenette en sanitaire voorzieningen. De zone voor chauffeurs bestaat uit een dispatchingruimte met archief, een loungeruimte met een kleine koffiezone en beperkt sanitair. Het kantoorgebouw herbergt daarnaast ook nog drie individuele bureaus voor de directie, een eetruimte en drie vergaderzalen van verschillende grootte, waarvan twee zich in de twee verdiepingen tellende toren bevinden.


Thermisch gemodificeerde gevelbekleding

De buitenkant van het nieuwe gebouw is zonder meer opvallend te noemen. Die bestaat immers uit donkergroene planken van thermisch gemodificeerd douglashout die horizontaal geplaatst werden. Het gebouw schermt de achterliggende autostelplaats zo als het ware af van de naastgelegen R32 als een palissade.


CO2-besparing

Maar niet alleen de gevels van het kantoorgebouw, met daarachter rotswolisolatie en panelen van Viroc, bestaan uit hout. Dat geldt ook voor de structuur. Coussée Goris Huyghe architecten concipieerde die samen met ingenieursbureau Sileghem & Partners volledig demonteerbaar. Omdat ook de houten gevelbekleding omkeerbaar geplaatst werd, valt het gebouw de facto dus weer helemaal te ontmantelen zonder schade toe te brengen aan de gebruikte materialen. Het spreekt voor zich dat door de keuze van hout veel CO2-uitstoot werd voorkomen. Hout neemt immers CO2 op, terwijl bij de productie van beton veel CO2 vrijkomt.


Integratie van technieken vormde huzarenstukje

Ook voor de technieken werd de duurzame kaart getrokken. Zo wordt het nieuwe gebouw verwarmd en gekoeld met klimaatplafonds gevoed door geothermie, waarvoor twaalf boringen van 120 meter diep werden gedaan.

De integratie van de diverse technieken in de houtconstructie was volgens BM Engineering, dat die taak op zich nam, wel een huzarenstukje. Zo vertrok het ingenieursbureau niet zoals klassiek het geval is van de plannen van de architect, maar wel van het 3D-model van de houtskeletbouwer, Decleir Houtconstructies. BM Engineering tekende op basis daarvan de trajecten voor de elektrische leidingen, de verdeling van de luchtkanalen en de toe- en afvoerleidingen voor het sanitair uit en voorzag ook de nodige aansluitpunten en bedieningspanelen in de dubbele vloeren en wanden. Decleir Houtconstructies gebruikte vervolgens het 3D-model van BM Engineering om de nodige uitsparingen te voorzien zodat de integratie van de technieken bij de uitvoering perfect kon verlopen.

Het nieuwe gebouw van Joye T’rec vervangt voorlopige bureaucontainers die jarenlang op dezelfde plek stonden.

Deel dit artikel:

Onze partners