Nieuw op Belgian Building Awards 2021: categorie Circular Building

Het is intussen traditie: zoals elk jaar worden architecten tijdens BATIBOUW bekroond voor hun realisaties tijdens de uitreiking van de Belgian Building Awards. Ondanks de huidige omstandigheden is dat ook in 2021 de bedoeling. Nieuw deze editie is de categorie Circular Building, die het meest circulaire bouwproject bekroont. Uw kandidatuur indienen in één of meerdere categorieën van de wedstrijd kan nog tot 11 november 2020.

Dinsdag 2 maart 2021 worden de prestigieuze Belgian Building Awards opnieuw uitgereikt op BATIBOUW. Dat evenement lauwert de realisaties van architecten, bouwheren, studiebureaus en aannemingsbedrijven. De Belgian Building Awards zijn een organisatie van BATIBOUW in samenwerking met Redactiebureau Palindroomde Orde van Architecten en architectura.be. De wedstrijd staat open voor architecten met zetel in België. De ingediende projecten bevinden zich in België of hebben een Belgische architect als (een van de) hoofdontwerper(s). De deelnemende projecten zijn opgeleverd in 2019 of later. Een uitzondering daarop vormt de categorie Circular Building. De projecten die kans willen maken op die award, mogen al in 2018 opgeleverd zijn.

De categorie Circular Building is nieuw deze editie. Die award bekroont het meest circulaire bouwproject. De jury gaat in haar beoordeling na in hoeverre de principes van circulair bouwen toegepast werden. De toepassing van circulaire materialen is daarbij belangrijk, maar dat is zeker niet het enige criterium waar naar gekeken wordt. Andere belangrijke aspecten zijn de inplanting, de aanpasbaarheid, de multifunctionaliteit, de uitbreidbaarheid, de modulariteit, de omkeerbaarheid ... Voorts wordt ook gekeken naar de manier van samenwerking voor het project en wordt nagegaan of innovatieve circulaire principes zoals product as a service in het project werden toegepast.

De andere drie awards die zullen worden uitgereikt zijn de Utility Building-award, een award die ook voor het eerst zal worden uitgereikt en die projecten uit de utiliteitsbouw bekroont, de 3-2-1 Facade-award, die focust op koppelwoningen – driegevel-, tweegevel- of ééngevelwoningen – en de Pioneer Award, die een architect, externe persoon of organisatie lauwert die een pioniersrol heeft vervuld door als een van de eersten zijn nek uit te steken voor een ideaal dat de architecten en/of de architectuurkwaliteit in de breedst mogelijke zin van het woord ten goede kwam of zal komen. Vorig jaar ging de Pioneer Award naar BC materials.


Hoe deelnemen? 

Je kandidatuur indienen in één of meerdere categorieën kan enkel door het online deelnameformulier in te vullen via de website van de Belgian Building Awards.

De uiterste datum van inschrijving is 11 november 2020. De winnaars worden bekendgemaakt tijdens de prijsuitreiking die plaatsvindt op 2 maart 2021 op BATIBOUW.

>> SCHRIJF HIER IN <<

Deel dit artikel:

Onze partners