Nieuw stadion SC Cambuur wordt eerste met CO2-neutraal staal van ArcelorMittal

De bouw van het nieuwe stadion van voetbalclub SC Cambuur in het Nederlandse Leeuwarden die momenteel aan de gang is, is goed voor een primeur: de arena, die plaats zal bieden aan 15.000 toeschouwers, wordt de eerste wereldwijd die opgetrokken werd met XCarb ofte CO2-neutraal staal van ArcelorMittal.

Meer nog, de realisatie van het nieuwe Cambuurstadion, een project van Van Wijnen, is het eerste grootschalige project waarin XCarb wordt gebruikt. XCarb, voluit XCarb recycled and renewably produced, is de verzamelnaam die staalproducent ArcelorMittal gebruikt voor alle staal dat een lagere CO2-voetafdruk heeft dan conventieel geproduceerd staal, of zelfs geen CO2-voetafdruk. Voortman Steel Construction, een van de vele aannemers in het project, mocht er voor de bouw van het nieuwe stadion van SC Cambuur, dat tegenover de Elfstedenhal verrijst, in totaal 1.746 van leveren en monteren. Er worden onder meer vloerliggers, 30 meter lange dakspanten en vier lichtmasten in uitgevoerd. 

De staalconstructie wordt per verdieping opgebouwd, waarbij het staal tussen het beton gemonteerd wordt. Omdat Van Wijnen en Voortman Steel Construction al in het voortraject nauw samenwerkten, kon Voortman in een vroeg stadium meedenken over het ontwerp van de staalconstructie en de uitvoering van de bouw.


Besparing van ruim 285 ton CO2-equivalent

XCarb wordt voor een groot deel – soms zelfs volledig – op basis van schroot gefabriceerd en dat met alleen maar hernieuwbare energiebronnen. In het stadion is 80% van al het balkstaal XCarb-staal, goed voor een besparing van ruim 285 ton CO2-equivalent – vergeleken met de situatie waarin klassiek balkstaal zou zijn gebruikt. Ter vergelijking: dat komt ongeveer overeen met de uitstoot van ruim 160 dieselauto’s die elk 10.000 kilometer rijden.

Michel Kolk, Sales Director van Voortman Steel Construction, legt de keuze voor XCarb uit: “Omdat wij, net als onze opdrachtgever Van Wijnen Gorredijk, onze verantwoordelijkheid willen nemen op het gebied van duurzaamheid, was de keuze voor XCarb snel gemaakt. In samenwerking met ArcelorMittal kunnen we vanaf nu een duurzaam alternatief aanbieden voor balkstaal. Dat XCarb-balkstaal voor het eerst op grote schaal wordt toegepast in een prestigieus project als het Cambuurstadion is een mooie referentie! We hopen dat er nog veel projecten met XCarb gaan volgen, zodat we samen met onze partners een bijdrage leveren aan een schonere bouwketen.”

Het nieuwe stadion van SC Cambuur, dat ook een school en commerciële ruimtes zal bevatten, opent eind dit jaar of ten laatste begin 2024 de deuren.

Deel dit artikel:

Onze partners