Nieuwe vastgoedspeler ontwikkelt enkel CO2-neutrale projecten

Vier Vlaamse bedrijven actief in de bouwsector bundelen hun krachten in het collectief O3 SHIFT, waarmee ze enkel nog CO2-neutrale projecten gaan realiseren. Dat doen ze door gebruik te maken van digitale tweelingen, CLT-hout en het revolutionaire centrale warmtesysteem SEDS. Het eerste wapenfeit van O3 SHIFT is een woonproject met 71 appartementen in Lier, meteen de meest duurzame woningen van de stad. O3 SHIFT ziet het groots: het heeft al 1.200 andere CO2-neutrale woningen in heel België in de pijplijn. Het nieuwe bouwbedrijf hoopt met zijn visie en innovatieve aanpak een schokgolf door de conservatieve bouwsector te jagen. Het spreekt voor zich dat circulair bouwen daarbij een van de leidraden wordt. "Het is onze maatschappelijke plicht om gebouwen te bouwen die 100 jaar meegaan", klinkt het.

De bouwsector is wereldwijd verantwoordelijk voor bijna de helft van alle CO2-uitstoot. Daarvan is volgens O3 SHIFT maar liefst 11 procent afkomstig van het staal en beton dat we gebruiken om gebouwen op te trekken. Reden genoeg voor het nieuwe Belgische fusiebouwbedrijf uit Westerlo om het over een andere boeg te gooien en de bouwsector drastisch te vergroenen.

Initiatiefnemer van het gloednieuwe collectief is Dirk Thys van Thys Bouwprojecten. “Een traditionele bouwwerf met zijn betonmolens, metsers en bakstenen ziet er vandaag nauwelijks anders uit dan honderd jaar geleden. Maar de klimaatopwarming stelt ons vandaag voor grote uitdagingen en we moeten dan ook zekerheden in vraag durven stellen en onze processen verbeteren, ook in de bouwsector, die dus heel conservatief is", vertelt hij. 

De drie partners waarmee de topondernemer uit Westerlo voor O3 SHIFT in zee ging, zijn SEDS, O3 Development en CLT-S. En de ambities zijn niet min. Samen gaan ze het engagement aan om enkel nog CO2-neutrale bouwprojecten te realiseren. Dat doen ze niet alleen door gebruik te maken van circulaire bouwmaterialen of hernieuwbare energie om de werf van stroom te voorzien. Thys: “Voor de dragende structuur van al onze projecten maken we gebruik van CLT gemaakt van hout uit duurzaam beheerde bossen in plaats van het zwaar vervuilende staal en beton. CLT-hout is niet alleen zeer sterk en flexibel, het is ook een CO2-negatief materiaal omdat het CO2 capteert en vasthoudt. Via BIM creëren we een digitale tweeling van ons gebouw. Zo kunnen we de houten panelen voor de draagstructuur perfect op maat maken zodat we het snijafval tot een minimum kunnen beperken. En dankzij het uiterst nauwkeurige 3D-model kunnen we het beheer en het onderhoud van het gebouw tijdens de hele levenscyclus ook verbeteren. Zo kunnen we de foutenlast, die in een traditioneel bouwproject ongeveer 30% bedraagt, tot een minimum beperken.”


Koel- en verwarmingssysteem dat op elke energiebron kan draaien

Kers op de taart van elk bouwproject van O3 SHIFT is SEDS, het ingenieuze collectieve koel- en verwarmingssysteem op lage temperatuur van de gelijknamige partner. SEDS staat voor Sustainable Energy Distribution System en voorziet collectieve wooneenheden van sanitair warm water en een seizoensgebonden comforttemperatuur. Het systeem is onafhankelijk van welke energiebron dan ook. Het is zo een future proof én CO2-neutraal alternatief voor collectieve stookplaatsen. “SEDS functioneert inderdaad op alle mogelijke energiebronnen, zowel die van vandaag als die van morgen", legt Thys uit. "Het systeem is bijzonder flexibel en zal op elk moment de meest interessante bron aanspreken om de comforttemperatuur te garanderen. Zo wordt zonne-energie gebruikt wanneer die het meeste schijnt, maar kan worden overgeschakeld op andere energiebronnen als er te weinig zon is. Het SEDS-systeem werkt ook als een soort flexibele warmtebatterij: wanneer er een overschot is aan energie, dan wordt die energie opgeslagen onder de vorm van sanitair warm water.”

Al die nieuwe inzichten, innovatieve technieken en processen komen samen in het woonproject dat O3 SHIFT momenteel aan het optrekken is in de Bollaarstraat in Lier. Daar verrijzen 71 huurappartementen voor starters en jonge gezinnen. Twee gebouwen hebben momenteel al hun maximale hoogte bereikt, voor het derde bouwblok wordt op dit moment de kelder uitgegraven. “Bouwen met CLT is niet alleen een goede zaak voor het klimaat, het gaat ook bijzonder snel. Zo werd de CLT-structuur van het eerste bouwblok met 14 appartementen op amper 14 dagen recht gezet", aldus Thys.

"Het complex krijgt een prachtige binnentuin, een ondergrondse parking met laadpalen en een overdekte fietsenstalling. Zonnepanelen en geothermie zorgen voor groene energie. We ambiëren met dit project het BREEAM Excellent-certificaat, waardoor dit één van de meest duurzame woonprojecten in België wordt.”


Symbolische naam

Het project in Lier is het eerste CO2-neutrale bouwproject van het ambitieuze O3 SHIFT, maar het heeft de komende jaren nog 1.200 uiterst duurzame woningen in de pijplijn, onder meer in Brussel, Mol en Genk. “Het is onze plicht richting de maatschappij en het milieu om woningen te bouwen die er binnen 100 jaar nog staan. Als groep combineert O3 SHIFT de vakkennis van diverse leidende ondernemingen om circulaire vastgoedprojecten te realiseren van A tot Z. We willen zorgen voor een revolutie in de vastgoedsector. We willen de maatschappij meer zuurstof geven, meer O2 dus, vandaar de O3 in onze naam”, besluit Thys.

In het filmpje boven dit artikel – wel in het Engels – wordt nog meer uitleg gegeven over het nieuwe bouwcollectief.

Deel dit artikel:

Onze partners