Nieuwe versie van de GRO beschikbaar

De GRO, het instrument ontwikkeld door Het Facilitair Bedrijf van de Vlaamse overheid dat opdrachtgevers en ontwerpers kunnen gebruiken om de duurzaamheid en circulariteit van een (ver)bouwproject in elke fase van het project te meten en vergroten, kreeg een update.

De update, versie 2020.3 (de vorige heeft nummer 2020.1, red.), nu beschikbaar op de GRO-website, bevat enkele noemenswaardige wijzigingen. De belangrijkste daarvan zijn de volgende:

  • het criterium materiaalkeuze (MAT 2) werd geactualiseerd in functie van de nieuwe TOTEM-lay-out;
  • het criterium overstromingsrisico (MIL 1) werd geüpdatet conform de nieuwe hemelwaterverordening;
  • voor het criterium akoestiek (BIN 1) werd een nieuwe methodiek ontwikkeld. Het criterium is vervangen door een volledig nieuwe versie.

Het Facilitair Bedrijf raadt voor projecten waarbij nog een oudere versie van de GRO wordt toegepast aan om voor het criterium akoestiek (BIN 1) over te stappen naar de nieuwe versie. In het vernieuwde criterium worden immers meer ruimtes afgedekt dan vroeger en zijn de eisen beter afgestemd op courante bouwmethodes.

De nieuwe versie van de GRO kan worden gedownload via deze link.


Intergewestelijke versie op komst

Nog een nieuwtje: de drie gewesten van ons land werken aan een gezamenlijke versie van de GRO voor de Belgische bouwsector. Die intergewestelijke versie van de GRO wordt naar verwachting eind dit jaar gepubliceerd.

Deel dit artikel:

Onze partners