Nnof geeft kantoren Stad Mechelen circulaire make-over

De kantoren van de Stad Mechelen zijn onlangs in een nieuw kleedje gestoken. En niet zomaar één, want Nnof trok voluit de kaart van hergebruik: bestaand meubilair werd zo veel mogelijk opnieuw ingezet of gerecupereerd om er nieuw meubilair van te maken om ter plaatse te gebruiken. Zo kreeg het personeel van de Stad Mechelen een hippe, nieuwe werkomgeving geheel volgens de circulaire gedachte.

Wanneer een bedrijf kiest voor een nieuwe kantoorinrichting, dan dreigt het bestaande meubilair wel eens op de schroothoop te verdwijnen. Daar brengt Nnof verandering in door bestaand kantoormeubilair te transformeren tot hippe, nieuwe werkinrichtingen. Het bedrijf ontstond in 2013 in de schoot van het voormalige kantoorverhuisbedrijf Your Mover, vandaag Transmoove, na een duurzaamheidsreflectie. “Door meubilair te recupereren kunnen we onze ecologische voetafdruk aanzienlijk beperken en vooral die van de klanten. We verlengen met name de levensduur van meubelen, verkleinen de afvalberg, boren minder schaarse grondstoffen aan en produceren minder CO2”, vertelt Sales & Marketing Director Anne Lenaerts.


Circulair interieurconcept

De transformatie van de kantoorinrichting komt er niet zomaar, maar gaat gepaard met een volledig adviestraject. “Samen met de klant ontwikkelen we een nieuwe visie rond de werkplek: welke look & feel moet het kantoor hebben? Daarna gaan we die visie vertalen tot een zogenaamd smart interieurconcept dat we trachten te realiseren vanuit het materiaal dat de klant voorhanden heeft. Zo weinig mogelijk impact en zo circulair mogelijk: dat is de missie”, aldus Anne Lenaerts.

Die aanpak leidde er in Mechelen toe dat 41% van het bestaande meubilair opnieuw werd ingezet. Daarnaast werd 16% werd gerecupereerd om er nieuw meubilair van te maken om ter plaatse te gebruiken. Ook wat overbleef, ging niet verloren; het werd ingezet in andere stadsprojecten of weggeschonken aan goede doelen en vzw’s.

Kantoorinrichting sluit nauw aan bij de circulaire economie, volgens Lenaerts: “Kantoren zijn eigenlijk een enorm opslagdepot, vol met materialen. Heel vaak zien we mogelijkheden waar de klant niet meteen aan denkt. Zo gaan we meubels vaak een andere functie geven. In Mechelen hebben we bijvoorbeeld heel wat rolluikkasten herwerkt tot kleine zithoeken.”


Van triage tot montage

Dankzij 18 ervaren professionals heeft Nnof, samen met zusterbedrijf Transmoove, altijd het volledige traject in handen, van de ontwikkeling en het design tot de montage en installatie van het meubilair. Alles begint bij een zorgvuldige selectie bij de klant. Nnof beschikt daarvoor over vrachtwagens uitgerust met mobiele demontage-units. De nieuwe meubels worden gemaakt door medewerkers uit de sociale economie.  


Interesse groeit

Nnof mag intussen al bijna tien kaarsjes uitblazen. In de beginjaren was de concurrentie groot, maar volgens Lenaerts geraken steeds meer bedrijven en administraties overtuigd van een duurzame en toekomstgerichte aanpassing van hun werkomgeving. Zo is Nnof vandaag bezig met de inventarisatie van het meubilair van de Arenberg-, Ellips- en Ferrarisgebouwen van de Vlaamse overheid, met het oog op de verhuis naar het voormalige WTC-complex - project Zin in No(o)rd - in 2023. Ook het stadsbestuur van Roeselare - dat de bouw van een nieuw en duurzaam stadhuis plant - ging met Nnof in zee om alle kantoormeubilair te inventariseren. In Brugge is Nnof dan weer aan de slag met de creatie van nieuwe werkplekken en circulair meubilair voor verschillende stadsdiensten.

Deel dit artikel:

Onze partners