Nnof verzorgt circulaire herinrichting kantoren AG Stadsontwikkeling Leuven

In de wereld van circulair bouwen speelt Nnof een sleutelrol in het transformeren van kantooromgevingen naar circulaire werkplekken. Dat bewees het recent nog eens in Leuven, waar het de kantoren van het Autonoom Gemeentebedrijf (AG) Stadsontwikkeling Leuven circulair herinrichtte.

AG Stadsontwikkeling Leuven streefde naar een herinrichting die niet alleen esthetisch aantrekkelijk was, maar ook duurzaam. Nnof, dat al meer dan tien jaar een circulair dienstenconcept aanbiedt voor grote kantooromgevingen en kan worden bestempeld als een echt studiebureau voor duurzame kantoorinrichting, bleek de logische keuze om dat waar te maken.

Zoals in al zijn projecten was het doel van Nnof bij de herinrichting om hergebruik te maximaliseren en afval (zo) te minimaliseren. Het deed daarvoor eerst een grondige beoordeling van het bestaande meubilair om te bepalen welke elementen hergebruikt konden worden, al dan niet opgefrist, en welke gerecycleerd moesten worden. Op basis van die inventarisatie ontwikkelde het vervolgens een ontwerp dat die gerecupereerde materialen integreerde, zonder de functionaliteit en esthetiek van het ontwerp uit het oog te verliezen. De laatste stap vormde de effectieve herinrichting, waarbij de hergebruikte meubels gecombineerd werden met andere duurzame materialen en met energie-efficiënte oplossingen en flexibiliteit en demonteerbaarheid vooropstond.

Het resultaat is een inspirerende werkomgeving met een lage ecologische voetafdruk die bijdraagt aan de duurzaamheidsdoelstellingen van AG Stadsontwikkeling Leuven.


Leerlessen

Het project toont volgens Nnof aan dat circulair inrichten en bij uitbreiding circulair bouwen niet alleen praktisch haalbaar is, maar ook beduidend goedkoper dan een make-over met uitsluitend nieuwe materialen. Het Autonoom Gemeentebedrijf (AG) Stadsontwikkeling benadrukt ook dat het medewerkerswelzijn erop vooruitging door de circulaire herinrichting.

“Voor architecten, interieurarchitecten en ingenieurs biedt dit project waardevolle inzichten in de praktische toepassing van circulaire principes bij kantoorinrichting”, besluit Nnof. “Meer bepaald dat een grondige inventarisatie, een creatief ontwerp en een zorgvuldige uitvoering noodzakelijk zijn om circulaire kantoorherinrichtingen succesvol te kunnen realiseren. Daarnaast toont het ook aan dat de ecologische voetafdruk van een kantoorinrichting aanzienlijk verminderd kan worden door het gebruik van bestaande materialen en dat flexibele en demonteerbare werkruimtes essentieel zijn voor de toekomstbestendigheid van gebouwen.”

Deel dit artikel:

Onze partners