Nu bouwmaterialen tijdelijk schaarser en duurder zijn: kalkhennepblokken als betaalbaar alternatief

Nu het einde van de coronacrisis in zicht lijkt, kampen kandidaat-bouwers en verbouwers met een zwaar nadelig gevolg van de crisis: wereldwijd heerst er een immense schaarste aan bouwmaterialen. Of het nu gaat om hout, isolatiemateriaal, dakpannen of verf: de vraag ernaar is veel groter dan het aanbod en dat heeft niet alleen een gevolg op de termijnen, maar ook op de prijzen. "Het kalkhennepblok kan als duurzaam en betaalbaar alternatief de oplossing bieden voor deze situatie én voor de bouwsector van de toekomst", klinkt het bij IsoHemp, dat zo'n hennepblokken maakt.

Door de immense materiaalschaarste waar de bouwsector momenteel door de COVID-19-pandemie mee te kampen heeft, heeft ervoor gezorgd dat de globale kost van een bouwproject met meer dan 3% gestegen is. Die situatie is niet alleen een gevolg van de coronacrisis an sich, maar ook een verkeerde inschatting van de vraag aan bouwmaterialen tijdens en na de pandemie en de rol van de Verenigde Staten, die bijvoorbeeld heel veel houtproducten wegkoopt uit Europa aan een hogere prijs, liggen aan de basis van de schaarste.

Het gevolg van de bouwmateriaalschaarste is niet alleen dat veel werven aanzienlijke vertraging oplopen, maar ook dat de bouwmaterialen aanzienlijk duurder worden. Zo is de prijs van bakstenen met 5% gestegen, die van hout met 128% (!), die van verf met 7% en die van MDI, het belangrijkste component voor de vervaardiging van isolatieplaten van hard schuim, met 50%.

“Gelukkig bestaan er betaalbare alternatieven,” vertelt Charlotte de Bellefroid, Manager Marketing & Communicatie bij IsoHemp, dat kalkhennepblokken om mee te isoleren en bouwen vervaardigt. “Kalkhennepblokken bijvoorbeeld. Die vormen een volwaardig alternatief voor isolatieplaten. Onze hennepblokken zijn echter zo veelzijdig dat ze ook gewoon gebruikt kunnen worden om constructies mee te bouwen. Bovendien zijn ze 100% natuurlijk, duurzaam en lokaal geproduceerd. Kalkhennep stoot ook geen schadelijke stoffen uit. Alleen al die eigenschap is belangrijk als ook de bouwsector wil bijdragen aan een effectieve strijd tegen de klimaatverandering."


Temperatuur- en vochtregulerend

Kalkhennep heeft daarna volgens IsoHemp nog een een aantal andere onmiskenbare voordelen. "Op het vlak van temperatuurregeling maken hennepblokken het verschil door hun vermogen om opgeslagen warmte vrij te geven, bijvoorbeeld", vertelt Bellefroid. "Als isolatiemateriaal met hoge inertie beschermt het hennepblok tegen koude in de winter en tegen hitte in de zomer. Zo staat het hennepblok garant voor een constant, aangenaam binnenklimaat, het hele jaar door. Dat gezonde binnenklimaat is ook een gevolg van het vochtregulerend vermogen van het hennepblok. Omdat het als een waterbuffer fungeert, blijft de relatieve vochtigheid stabiel en krijgen schimmels en andere bacteriën geen kans. Ook de brandbestendigheid en de akoestische isolatie van de blokken zijn grote troeven."

"De kalkhennepblokken van IsoHemp kunnen de katalysator zijn voor een groenere bouwsector. Onze hennepblokken zijn gemaakt van hennep, maar ook van hydraulische en luchtkalk. Door hun natuurlijke samenstelling en hun energiebesparend productieproces, is hun impact op het milieu nihil. Ze kunnen dan ook een belangrijke rol spelen in de strijd tegen de klimaatverandering en het behalen van de ambitieuze Europese doelstellingen op dat vlak, door de CO2-impact van de bouwsector drastisch mee te helpen verminderen”, besluit Bellefroid.

Deel dit artikel:

Onze partners