Omkeerbaar geplaatst dakterras op zwembadcomplex Aquatopia in Aalst

Aquatopia, het nieuwe stedelijk zwembad in Aalst ontstaan uit de renovatie en uitbreiding van het oude zwembad, kreeg nog niet zo lang geleden een dakterras op het nieuwbouwgedeelte. Zoontjens realiseerde dat met een van zijn dakbestratingssystemen, dat net als alle andere oplossingen in het gamma van de dakspecialist weer schadeloos kan worden weggehaald.

Het nieuwe zwembadcomplex Aquatopia is bepaald indrukwekkend. In het ontwerp van het Nederlandse Slangen+Koenis Architecten werd het bestaande bad omgebouwd tot recreatie- en doelgroepenbad met ruim 220 meter aan glijbanen en voorziet een nieuwbouwgedeelte in een sportbad met olympische afmetingen, een springtoren en een bad van 25 op 35 meter. De vernieuwing van het zwembad gebeurde gefaseerd. Eind 2022 werd de laatste fase opgeleverd.

Het hart van het complex wordt gevormd door een ruime entreehal met een monumentale trap en horeca met zicht op alle baden en het omringende landschap. Het horecagedeelte bevindt zich op de eerste verdieping en is voorzien van een mooi buitenterras, op het dak van een nieuw gedeelte van het zwembad. Het dakterras is ook vanaf de buitenzijde via een trap te bereiken.

Voor de aanleg van het dakterras schakelde Slangen+Koenis Architecten dakspecialist Zoontjens in. Onder meer omdat de ontwerpers wilden dat het dakterras drie verschillende kleuren tegels zou hebben, opteerde Zoontjens voor zijn Dreen Ceramica-tegels. Die zijn in verschillende kleuren beschikbaar en blinken uit in onderhoudsgemak.


Pootjes met demontabele hoekstukken

De tegels werden bevestigd op het onderliggende fixplate lock-systeem van Zoontjens, dat bestaat uit elementen met demontabele hoekstukken. De tegels worden op die hoekstukken gelijmd, zodat het tegelveld niet kan verschuiven, ook niet door opwaartse windkracht. Doordat de hoekstukken demontabel zijn, kunnen de tegels dus wel worden verwijderd om, indien nodig, bij de ondergrond te komen. Het gaat dus, net als alle dakbestratingssystemen van Zoontjens, om een omkeerbaar systeem. Het volledige dakbestratingssysteem is dan ook integraal herbruikbaar in een ander project mocht het dakterras op Aquatopia ooit moeten verdwijnen.

Zoontjens werkte overigens ook de buitentrap naar het dakterras af met een van zijn omkeerbare bestratingssystemen, meer bepaald met Dreen Nxt.

Deel dit artikel:

Onze partners